Η μοναξιά της μαμάς

Η μοναξιά της μαμάς

Δεν ξέρω αν είναι περισσότερο τραγικό ή γελοίο μια μαμά να νιώθει μοναξιά. Μέσα στις τόσες υποχρεώσεις της, ξέρεις, κάπου εκεί ανάμεσα στο καθάρισμα του σπιτιού, στο πλύσιμο των πιάτων, στο μαγείρεμα, στο σιδέρωμα και στη φροντίδα του παιδιού είναι αδιανόητο να νιώσεις μοναξιά. Λένε. Κι όμως. Εσύ νιώθεις μοναξιά…

Σε κάθε ανάσα είναι εκεί. Έρχεται και την ώρα που πέφτεις – επιτέλους-  για ύπνο που αντί να κλείσεις τα μάτια και να κοιμηθείς – εξαντλημένη σαν είσαι – ανοίγεις την πόρτα και την χαιρετάς. Για ένα καφέ σου είπε θα κάτσει αλλά αυτή η μοναξιά δεν φεύγει ούτε με πέντε μαζεμένους στη σειρά. Όλο λες δεν θα ξανασυμβεί κι όμως, κάθε φορά που σε επισκέπτεται την αφήνεις να περάσει και όταν το συνειδητοποιείς νιώθεις τύψεις. Έχεις το παιδάκι σου, τον άντρα σου, το σπιτάκι σου, ακόμα και τη δουλειά σου τέτοιες μέρες, τι άλλο θες για να είσαι ευτυχισμένη; Τίποτα… Τα ‘χεις όλα… Αυτή η μοναξιά τελικά δεν έχει να κάνει με την ευτυχία…

Θες ένα καφέ με φίλες, μια επίσκεψη ρουτίνας στο κομμωτήριο, μια ανέμελη βόλτα στα μαγαζιά να χαζέψεις βιτρίνες. Θες μια κουβέντα με κάποιον που μπορεί να σε καταλάβει και δεν θα σε πει αχάριστη επειδή εκφράζεις τις ανάγκες σου δυνατά.Τι σόι ανάγκες είναι αυτές; Αντί να ευγνωμονείς κάθε μέρα το Θεό για όσα έχεις παραπονιέσαι; Ναι, με την μητρότητα απέκτησες και την ικανότητα να μαλώνεις η ίδια τον εαυτό σου. Πιο πολύ από πριν. Και πιο έντονα.

Κλειδώνεις λοιπόν για την ώρα τα θέλω σου – ΠΑΛΙ-  και συνεχίζεις σαν ρομπότ.

Παιχνίδι με τα παιδιά, χαμόγελα, τραγούδια, συμμάζεμα σπιτιού με το που κοιμηθούν, μαγείρεμα… Έχεις περάσει πια σε άλλο επίπεδο δε νιώθεις, απλά εκτελείς…

Η άλλοτε τέλεια σχέση με τον άντρα σου δεν υφίσταται πια και κάθε προσπάθεια επικοινωνίας πάει στο βρόντο. Το άλλοτε κουτσομπολιό με τις φίλες σου συνοψίζεται στα νέα των παιδιών, για όσες είναι μανούλες, γιατί για τις υπόλοιπες ούτε λόγος. Βαριούνται και με το δίκιο τους κάθε συζήτηση περί πάνας και άλλων μωρουδίστικων. Τί να κάνεις όμως και εσύ, με το μωρό σου ασχολείσαι 24 ώρες την ημέρα, φυσιολογικό δεν είναι όλη σου η ζωή να περιστρέφεται γύρω από εκείνο; Τουλάχιστον τώρα που είναι μικρό και έχει και περισσότερο την ανάγκη σου! Λες μπας και σε πείσεις.

Με ποιον να το μοιραστείς χωρίς να φοβάσαι;

Ποιος θα μπορέσει να καταλάβει και να αντέξει αυτή τη μοναξιά;

Μην πανικοβάλλεσαι. Στο λέω εγώ. Που ήμουν εκεί που είσαι. Που κάποιες φορές ακόμα γυρνάω σε εκείνο το σκοτεινό μέρος, που βρωμάει από αυτό το είδος μοναξιάς. Πίστεψε με κάθε γυναίκα που κάνει οικογένεια τα ίδια περνά. Όση βοήθεια κι αν έχει. Ίσως όσες δεν έχουν βοήθεια τελικά να το βιώνουν πιο έντονα.. Ποιος ξέρει;

Σημασία έχει ότι είσαι γυναίκα, τουτέστιν δυνατή! Μαζί πάνε αυτά, πακέτο…

Μπορείς να γκρινιάξεις όσο θες. Έχεις κάθε δικαίωμα να νιώσεις τέτοιου είδους μοναξιά, χωρίς να χρειάζεται να απολογηθείς σε κανέναν! Μα κανέναν! Σκέψου λίγο εσένα. Σκέψου έστω ΚΑΙ εσένα. Σκέψου έστω πόσες άλλες μανούλες εκεί έξω τα ίδια περνούν κι αντέχουν. Μπορείς να βρεις μια και εσύ να σου κρατά συντροφιά και να παλεύετε μαζί.

Υπάρχει φως στο τούνελ. Στο υπόσχομαι! Αρκεί να μπορέσεις να κάνεις κάτι για σένα λίγο κάθε μέρα. Αρκεί να σκεφτείς λίγο ΚΑΙ εσένα σε όλη την οικογένεια. Γιατί ξέρεις κάτι; Θα σου πω ένα μυστικό: Ευτυχισμένο είναι το σπίτι που έχει ευτυχισμένες μανούλες. Από κει ξεκινούν όλα.

Δεν είναι κακό να πεις πως δεν αντέχεις άλλο.

Δεν είναι κακό ούτε και να πεις πως σιχάθηκες τις πάνες.

Δεν θα σε εκτελέσει κανένας αν βγεις για καφέ με μια φίλη. Ούτε αν πας για περπάτημα μισή ώρα. Ούτε αν βάψεις τα νύχια σου ή τα μαλλιά σου.

Σημασία έχει να είσαι καλά.

Αν σκέφτεσαι την κριτική των άλλων, τότε λυπάμαι μα αξίζει να ζεις ΓΙΑ τους άλλους;

Δες το παιδί σου ή τα παιδιά σου, απορρόφησε όση αγάπη και ενέργεια μπορείς να πάρεις από αυτά και κάπου εκεί θα βρεις τη δύναμη που κρύβεις εντός σου. Και τότε θα γίνει το μαγικό. Θα θυμηθείς εσένα, μέσα σε όλα αυτά. Θα βρεις που ταιριάζει ΣΕ ΣΕΝΑ η μητρότητα. Και που ‘σαι, θα ‘ρθει ΚΑΙ η μέρα που θα μυρίσεις και πάλι ΓΥΝΑΙΚΑ στο υπόσχομαι!

της συγγραφέως και στιχουργού Μαρίνα Φραγκεσκίδου
Ακόμα περισσότερες «Σκέψεις» της Μαρίνας μπορείτε να βρείτε στο blog της:
www.marinafragkeskidou.blogspot.gr
Το πρώτο της παραμύθι «Η κουτσή κιθάρα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή.

Σκέψεις