Διαβάσαμε με τον Κωνσταντίνο μου 3 χρήσιμα βιβλία συμπεριφοράς, εργαλεία για όλους τους γονείς!!

Διαβάσαμε με τον Κωνσταντίνο μου 3 χρήσιμα βιβλία συμπεριφοράς, εργαλεία για όλους τους γονείς!!

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε με τον Κωνσταντίνο μου 3 τρομερά χρήσιμα βιβλία συμπεριφοράς που θα βοηθήσουν τα παιδάκια σας να διορθώσουν συμπεριφορές που όλα λίγο πολύ έχουν υιοθετήσει.

Ποιο παιδί δεν ουρλιάζει όταν θέλει κάτι, ποιο δεν λέει βαριές κουβέντες στη μαμά του όπως “Δεν σ’αγαπάω” όταν δεν του κάνει το χατήρι ή στους φίλους του όταν τσακώνονται; Ποιο παιδί δεν βαράει ή έχει έντονα ξεσπάσματα όταν δεν καταφέρνει αυτό που θέλει ή όταν απλά θέλει να γίνει “το δικό του”;;;

Το πρώτο βιβλίο “Η φωνή δεν είναι για να ουρλιάζουμε” βοηθάει το παιδάκι σας να μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τη φωνή του.

Οι φωνές είναι κάτι που έρχεται αυθόρμητα στα παιδιά, ως ένας τρόπος να εκφράσουν τα συναισθήματά τους: τη χαρά, τον ενθουσιασμό, τον θυμό, την απογοήτευση…

Με απλές φράσεις και διασκεδαστικές εικόνες το βιβλίο αυτό μαθαίνει στα παιδιά πότε είναι ώρα να μιλούν χαμηλόφωνα και πότε είναι αποδεκτό να φωνάζουν. Ακολουθώντας απλά βήματα μαθαίνουν τρόπους για να ηρεμούν και να χαλαρώνουν αλλά και πώς να εκφράζονται και να ζητούν αυτό που θέλουν με ήρεμο τρόπο.

Στο τέλος του βιβλίου οι ενήλικες θα βρουν θέματα προς σκέψη και προβληματισμό, προτάσεις, ιδέες και δραστηριότητες.

Το δεύτερο βιβλίο “Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε” βοηθάει το παιδάκι μας να χειρίζεται καλύτερα το λόγο και τις λέξεις που χρησιμοποιεί χωρίς δυσάρεστα αποτελέσματα για τους γύρω του.

Χρειάζονται μόνο 24 γράμματα για να φτιάξουμε εκατομμύρια λέξεις. Άλλες είναι μικρές, άλλες μεγάλες, άλλες εκφράζουν ευγένεια, άλλες όχι. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν μαθαίνουν περισσότερες λέξεις. Και τις χρησιμοποιούν. Αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν και λέξεις που πληγώνουν.

Με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου τα παιδιά μαθαίνουν ότι οι λέξεις τους ανήκουν, ότι πριν μιλήσουν μπορούν να σκέφτονται και μετά να επιλέγουν τι θα πουν και πώς θα το πουν. Θα ανακαλύψουν ότι υπάρχουν απλοί, θετικοί τρόποι να αντιδρούν όταν οι άλλοι τους λένε λόγια που τα πληγώνουν.

Θα συνειδητοποιήσουν τη δύναμη της λέξης συγγνώμη, όταν οι δικές τους λέξεις θα πληγώσουν κάποιον άλλο.

Τα κείμενα είναι απλά και σύντομα ώστε να διαβάζονται μεγαλόφωνα από ένα παιδί, από μία ομάδα ή από μία τάξη. Η χαριτωμένη εικονογράφηση και η αμεσότητα των φράσεων καθοδηγούν τα παιδιά στην υιοθέτηση βασικών κανόνων καλής συμπεριφοράς.

Στο τέλος του βιβλίου οι ενήλικες θα βρουν θέματα για συζήτηση και δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα παιδιά.

Και το τρίτο βιβλίο “Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε” με πολύ εύστοχα παραδείγματα δείχνει στο παιδάκι μας τις χιλιάδες χρήσεις των χεριών μας εκτός από το να δέρνουμε. Πολλοί γονείς απογοητεύονται και δυσανασχετούν όταν το παιδί τους βαράει ή είναι επιθετικό, αλλά δεν αναλογίστηκαν ποτέ ότι τα παιδιά είναι σφουγγάρια και καθρέφτης συμπεριφοράς του ίδιου του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Γιαυτό λοιπόν πριν σπεύσουν να μαλώσουν, να βάλουν τιμωρία ή σε λυπηρές περιπτώσεις να δείρουν το παιδί τους, να σκεφτούν ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση η δική τους συμπεριφορά. Το παιδί δεν γεννήθηκε μαθαίνοντας να δέρνει, κάπου το έμαθε. Άρα λοιπόν ας φτιάξουν οι γονείς τη δική τους συμπεριφορά και μετά να έχουν απαιτήσεις από τα παιδιά τους!!!

Τα χέρια είναι για να χαιρετάμε, να παίζουμε, να χειροκροτούμε, να μετράμε, να βοηθάμε τους άλλους, να κατασκευάζουμε πράγματα, να μας κρατάνε ασφαλείς. Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να χειριστούμε τα συναισθήματά μας χωρίς να καταφύγουμε σε επιθετική συμπεριφορά.

Με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου τα παιδιά θα καταλάβουν ότι η βία ποτέ δε βγαίνει σε καλό. Κάθε παιδί μπορεί να κάνει με τα χέρια του διασκεδαστικά και εποικοδομητικά πράγματα, να τιθασεύει τα έντονα συναισθήματα θυμού ή ζήλιας βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις όταν του έρχεται να χτυπήσει κάποιον. Πώς; Χοροπηδώντας, ζωγραφίζοντας, συζητώντας…

Τα κείμενα είναι απλά και σύντομα ώστε να διαβάζονται μεγαλόφωνα από ένα παιδί, από μία ομάδα ή μία τάξη. Η χαριτωμένη εικονογράφηση και η αμεσότητα των φράσεων καθοδηγούν τα παιδιά στην υιοθέτηση βασικών κανόνων καλής συμπεριφοράς.

Στο τέλος του βιβλίου οι ενήλικες θα βρουν θέματα για συζήτηση και δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν με τα παιδιά.

Τα βιβλία κυκλοφορούν σε όλα τα βιβλίοπωλεία και στο site των Εκδόσεων Μεταίχμιο!!

Βιβλία Οι προτάσεις μας