Cinema Therapy για γονείς στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Cinema Therapy για γονείς στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

H μαγεία του Cinema Therapy στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ! Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς και θέλετε να γίνετε αποτελεσματικότεροι γονείς; Μετά την επιτυχία που είχε εδώ και τρία χρόνια το βιωματικό εργαστήριο Cinema Therapy στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, συνεχίζουμε και φέτος με απόλυτα σινεφίλ διάθεση, στρέφοντας αυτή τη φορά τον φακό της κάμερας στους γονείς. Με πρώτη ύλη ένα απόσπασμα μιας παιδικής ταινίας της Disney, συζητάμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, γύρω από το ευαίσθητο θέμα του γονεϊκού ρόλου. Έτοιμοι; Μπείτε στο παιχνίδι.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016, στις 8 μ.μ.,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

με τις Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων

Τρεις Cinema Therapy συναντήσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2016, στις 8 το βράδυ.

Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς και θέλετε να γίνετε αποτελεσματικότεροι γονείς;

Μετά την επιτυχία που είχε εδώ και τρία χρόνια το βιωματικό εργαστήριο Cinema Therapy στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, συνεχίζουμε και φέτος με απόλυτα σινεφίλ διάθεση, στρέφοντας αυτή τη φορά τον φακό της κάμερας στους γονείςΜε πρώτη ύλη ένα απόσπασμα μιας παιδικής ταινίας της Disney, συζητάμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, γύρω από το ευαίσθητο θέμα του γονεϊκού ρόλου. Έτοιμοι; Μπείτε στο παιχνίδι.

H μαγεία του Cinema Therapy στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ!

Στο Cinema Therapy το παραδοσιακό ψυχολογικό σεμινάριο συναντά την κινηματογραφική προβολή και το αποτέλεσμα είναι μια διαδραστική βιωματική άσκηση φωτισμένη από τη μαγική λάμψη του κινηματογράφου που μας επιτρέπει να μοιραστούμε συναισθήματα, να λύσουμε το κουβάρι των ανθρώπινων σχέσεων, να προβληματιστούμε και εν τέλει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους.

Οι συντονίστριες -επαγγελματίες ψυχολόγοι και κατάλληλα καταρτισμένες στην κινηματογραφο-θεραπεία- επιλέγουν τα κινηματογραφικά ερεθίσματα και σας καλούν να τις ακολουθήσετε σε ένα δίωρο ταξίδι αυτογνωσίας, επιτρέποντας σε αγαπημένους κινηματογραφικούς ήρωες να σας συνεπάρουν και να «αναδείξουν» νέες πτυχές της προσωπικότητάς σας.

Με αφορμή το κινηματογραφικό απόσπασμα που θα προβάλλεται κάθε φορά, εκτός από τη διασκέδαση και τον προβληματισμό, απώτερος στόχος είναι η συνάντηση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ειδικότερα για αυτή τη σεζόν στόχος μας είναι να γίνουμε αποτελεσματικότεροι ως γονείς και να ανταποκριθούμε όσο γίνεται στον δύσκολο αυτό ρόλο της ζωής μας. Γονείς, κηδεμόνες και όσοι ανατρέφετε παιδιά, δείτε το ως μια ευκαιρία να δείτε αργότερα μαζί με τα παιδιά σας την αγαπημένη τους ταινία με …άλλο μάτι!

Κινηματογραφικοί ήρωες και ψυχολογική κάθαρση

Στις cinema therapy συναντήσεις μας στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ θα παραλληλίσουμε όσα βλέπουμε στην οθόνη, με όσα βιώνουμε, όσα έχουμε σκεφτεί και όσα έχουμε νιώσει. Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στον εντοπισμό και την έκφραση των συναισθημάτων που ανακινήθηκαν, όπως επίσης και στο «μοίρασμα» των προβληματισμών μας, με αφορμή το κοινό ερέθισμα – ένα κινηματογραφικό απόσπασμα! Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να μιλήσουν όσο προσωπικά θέλουν και να αναδειχτεί το βιωματικό στοιχείο.

Συντονίζουν οι ψυχολόγοι Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων.

Θεματικές και ημέρες συναντήσεων

  • Συναισθηματική νοημοσύνη για αρχάριους Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ποια είναι τα βασικά συναισθήματα, πώς μας βοηθάνε και πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε; Μέσα από την αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων «Τα μυαλά που κουβαλάς» θα ξεκινήσουμε ένα ταξίδι ανακάλυψης του συναισθηματικού μας κόσμου και θα μάθουμε πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τη λύπη, τον θυμό, τη χαρά, τον φόβο και την αηδία. Πού μας χρησιμεύουν και πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε;

  • Γίνε αυτό που ονειρεύεσαι Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Σε αυτή τη συνάντηση θα αναρωτηθούμε πώς οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν το παιδί στον δρόμο της αυτογνωσίας και της εξέλιξής του, αποδεχόμενοι τη διαφορετικότητά του. Με οδηγό την κλασική ταινία «Ο Ρατατούης» θα δουλέψουμε για να έρθουμε σε επαφή με το παιδί μέσα μας και παράλληλα θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να θέσουν τους δικούς τους στόχους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους!

  • Ταξίδι προς την αυτονομία Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Σε αυτή τη Cinema Therapy συνάντηση, μέσα από την ταινία «Ψάχνοντας τον Νέομο» που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, εστιάζει στις οικογενειακές σχέσεις και αναφέρεται σε θέματα όπως η υπερπροστασία και η αυτονομία, το κουράγιο, η φιλία και η μονογονεϊκή οικογένεια, θα διερευνήσουμε πώς μπορεί να δημιουργηθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα για να συνδεθούν οι γονείς με τα παιδιά τους, να μιλήσουν για μια απώλεια (π.χ. το διαζύγιο), και το πώς βρίσκουμε τη δύναμη για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. «Κολυμπάμε, κολυμπάμε!».

Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης αξίας 8 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση.

Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

Οι συντονίστριες

Η Μαρία Κωσταλά είναι ψυχολόγος, πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (MSc in Abnormal and Clinical Psychology) έγινε στο Πανεπιστήμιο του Swansea, και έχει παρακολουθήσει το «Certificate Program In Cinema Therapy» του Zur Institute. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, ενώ ταυτόχρονα ειδικεύεται στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο «Λόγω Ψυχής». Τα τελευταία χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαλάνδρι και συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και ομάδες κινηματογραφο-θεραπείας.

Η Ελίνα Πανταλέων είναι ψυχολόγος, πτυχιούχος του Προγράμματος  Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Manchester Metropolitan University (UK) και έχει ειδικευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της, ολοκλήρωσε τη διπλωματική της με θέμα «Η Θεραπευτική Αξία των Ταινιών», όπου μελέτησε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχολογία, μέσα από βιβλιογραφική έρευνα και συνεντεύξεις με πρωτοπόρους του κλάδου. Εργάζεται ιδιωτικά ως συμβουλευτική ψυχολόγος και ασχολείται επαγγελματικά με την εφαρμογή του cinema-therapy, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Διασκέδαση