Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής

Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής

Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους! Λέω να σας ταξιδέψω σε ξένες γεύσεις αυτή τη φορά, έξω απ την ελληνική κουζίνα. Έτσι εκτός απ το γλυκό της εβδομάδας, όλο το υπόλοιπο μενού μας έρχεται από χώρες της Ευρώπης! Ξέρετε.. τις ποδιές μας και καλά μας μαγειρέματα!!

Δευτέρα
Μαριναρισμένο λυθρίνι

Υλικά:
4 φιλέτα από λυθρίνι
1 κ.σ. ξύδι
120 γρ. λευκό κρασί
1 σκ. σκόρδο
500 γρ. ντομάτες
250 γρ. κρεμμύδια
2 κ.σ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
4-6 φύλλα φασκόμηλου

Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζω μια μαρινάδα με το σκόρδο λιωμένο, το ξύδι και το κρασί. Αλείφω καλά το ψάρι μ αυτό το μείγμα και το αφήνω σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για 20 λεπτά.
2. Βάζω τις ντομάτες σε νερό που βράζει για 2 λεπτά αφού χαράξω ένα σταυρό στο κάτω μέρος τους. Τις βγάζω και τις βάζω σ΄ ένα μπολ με νερό και παγάκια. Μ αυτό το τρόπο ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα. Στη συνέχεια αφού αφαιρέσω τη φλούδα τις κόβω σε φέτες και αφαιρώ τα σπόρια.
3. Κόβω τα κρεμμύδια φετούλες και τα σοτάρω ελαφρά σε καυτό λάδι , ίσα να μαραθούν.
4. Σε ένα πυρέξ βάζω τα μισά κρεμμύδια και τις μισές ντομάτες. Επάνω βάζω τα φιλέτα ψαριού και από πάνω τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Τέλος αλατοπιπερώνω, ρίχνω τα φύλλα του φασκόμηλου και  το ζουμί απ τη μαρινάδα. Περιχύνω και με λίγο λάδι.
5. Σκεπάζω το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνω τα φιλέτα σε δυνατό φούρνο για 20-25 λεπτά.
6. Σερβίρω αμέσως.

Τρίτη
Μοσχαρίσια τηγανιά με μπανάνα

Μη σοκάρεστε με τη μπανάνα.. άλλωστε κι εμείς χρησιμοποιούμε φρούτα σε πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας! Δοκιμάστε αυτή τη τηγανιά και θα εκπλαγείτε με τη νοστιμιά της!

Υλικά:
4 μοσχαρίσια σνίτσελ
120 γρ. κρεμμύδια
2 κ.σ. λάδι
πάπρικα γλυκιά
αλάτι,
800 γρ. πιπεριές κόκκινες και πράσινες
4 μπανάνες
μαϊντανό κατά προτίμηση

Εκτέλεση:
1. Κόβω τα κρεμμύδια σε λεπτές φετούλες και κρατάω στην άκρη. Κόβω και τις πιπεριές λεπτές φέτες ζουλιέν και τις ξεπλένω σ ένα σουρωτήρι. Κόβω και το κρέας λωρίδες λεπτές.
2.  Σ ένα τηγάνι βάζω το λάδι να κάψει και προσθέτω τα κρεμμύδια. Μόλις μαραθούν προσθέτω στο τηγάνι το κρέας. Αφήνω να μαγειρευτούν μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
3. Αλατίζω και προσθέτω πάπρικα στο κρέας που τηγανίζεται και ανακατεύω. Βάζω και τις πιπεριές και αφήνω να μαγειρευτούν όλα μαζί μέχρι να σωθούν τα υγρά τους.
4. Κόβω σε λεπτές φέτες τις μπανάνες και τις προσθέτω στο τηγάνι μαζί με μαιντανό. Ανακατεύω απαλά και σερβίρω.

Τετάρτη
Πατάτες με πράσα au gratin

Ένα πολύ απλό και νόστιμο πιάτο με πατάτες και πράσα στο πυρέξ!

Υλικά:
750 γρ. πατάτες
βούτυρο για το άλειμμα του πυρέξ
150 γρ. πράσα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
1 αυγό
50 γρ. γάλα
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο
λίγο λευκό κρασί
50 γρ. τριμμένο έμεμνταλ

Εκτέλεση:
1. Πλένω και καθαρίζω τις πατάτες. Όπως είναι ολόκληρες τις βάζω σε νερό να βράσουν. Στη συνέχεια μόλις μαλακώσουν τις βγάζω απ το νερό και τις αφήνω να κρυώσουν καλά. Όταν κρυώσουν τις κόβω φέτες κατά μήκος.
2. Πλένω και κόβω τα πράσα σε μπαστουνάκια περίπου 10 εκατοστών. Τα βάζω να βράσουν δέκα λεπτά. Τα βγάζω και τα στραγγίζω.
3. Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ στρώνω τις πατάτες όπως στη φωτογραφία και από πάνω ρίχνω ακανόνιστα τα πράσα.
4. Χτυπάω το γάλα με τη κρέμα γάλακτος , το αυγό και τα μπαχαρικά και περιχύνω μ αυτό το μείγμα τις πατάτες. Αν θέλετε βάλτε και λίγο λευκό κρασί στο μείγμα με το γάλα.
5. Πασπαλίζω με το έμμενταλ και ψήνω σε δυνατό φούρνο 10 -15 λεπτά. Σερβίρω αμέσως.

Πέμπτη
Ιταλικά μπιφτέκια με σπαγγέτι

Νόστιμο και ιδιαίτερο πιάτο που προσωπικά μου θυμίζει λίγο από γεμιστή γαλοπούλα γιατί στο μείγμα του κιμά έχει σταφίδες!

Υλικά:
1 1/2 κ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
60 γρ. γαλέτα
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. σταφίδες ψιλοκομμένες
αλάτι,
500 γρ. ντοματοχυμό
750 γρ. σπαγγέτι

Για τη σάλτσα ντομάτας:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
750 γρ ντομάτες ψιλοκομμένες
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. ανάμεικτα μυρωδικά ( βασιλικό, ματζουράνα, θυμάρι)
1-2 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Πρώτα ετοιμάζω τη σάλτσα ντομάτας. Σε μια κατσαρόλα βάζω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτω το σκόρδο και τη ντομάτα και ανακατεύω. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνω να σιγοβράσει η σάλτσα μέχρι να χυλώσει. Περνάω τη σάλτσα από μία σίτα και τη ξαναβράζω για λίγο.
2. Στη συνέχεια ετοιμάζω το κιμά. Βάζω όλα τα υλικά μαζί με δύο κουταλιές λάδι σε μια λεκάνη και ζυμώνω καλά. Πλάθω ένα μεγάλο ρολό . Σε ένα φαρδύ σκεύος βάζω τις άλλες δύο κουταλιές λάδι και το ζεσταίνω. Εκεί θα σοτάρω το ρολό απ όλες τις πλευρές να πάρει χρώμα. Όταν θα έχει ροδίσει απ όλες τις πλευρές θα το βάλω προσεχτικά σε ένα ταψάκι.
3. Πάνω απ το ρολό θα ρίξω λίγη σάλτσα και θα το βάλω στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Κάθε 10 λεπτά όμως θα περιχύνω το ρολό με λίγη σάλτσα.
4. Εν το μεταξύ βράζω τα μακαρόνια και όταν τα κρυώσω , τα περιχύνω με λίγο καυτό λάδι για να μη κολλάνε.
5. Για να σερβίρω, βάζω σ ένα πιάτο στη μια μεριά λίγα μακαρόνια και στην άλλη λίγη σάλτσα . Βγάζω το ρολό απ το φούρνο και το κόβω φέτες. Βάζω λοιπόν 2-3 φέτες πάνω στη σάλτσα και  πασπαλίζω με φρέσκο θυμάρι.

Παρασκευή
Πίτα με πιπεριές και γκούντα

Ένα γερμανικό πιάτο που είναι τόσο γρήγορο και εύκολο που μπορείτε να το κάνετε όταν έχετε απρόοπτα κόσμο στο σπίτι. Επίσης μπορείτε να το ετοιμάσετε απ το προηγούμενο βράδυ και να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι να το ψήσετε.

Υλικά:
600 γρ. πολύχρωμες πιπεριές
700 γρ. κρεμμύδια
5 κ.σ. λάδι
γλυκιά πάπρικα
1 σκ. σκόρδο
θυμάρι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
αλάτι
πιπέρι καγιέν
250 γρ. γκούντα σε κομματάκια
λίγο μαϊντανό
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 αυγό
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:
1. Κόβω τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε κυβάκια. Βάζω σ ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι και σοτάρω τα λαχανικά μου.
2. Αφήνω να φύγουν όλα τα υγρά απ τις πιπεριές και προσθέτω αλάτι , πάπρικα και το πιπέρι καγιέν. Στη συνέχεια βάζω το θυμάρι, τη φρυγανιά , τη κρέμα γάλακτος  και αφήνω ένα λεπτό ακόμα να μαγειρευτούν.
3. Κόβω το γκούντα σε κυβάκια και τα προσθέτω στο μείγμα. Το αφήνω να κρυώσει λίγο.
4. Ανοίγω σε ένα πάγκο τα φύλλα μου . Σε κάθε φύλλο βάζω κατά μήκος γέμιση με ένα κουτάλι και τυλίγω σε ρολό. Τοποθετώ το ρολό που έφτιαξα σ΄ένα ταψί λαδωμένο  , το ένα δίπλα στο άλλο. Όταν φτιάξω όλα τα φύλλα και τελειώσει η γέμιση , αλείφω την επιφάνεια απ την πίτα μου με το ασπράδι του αυγού. .
5. Ψήνω στους 200 βαθμούς περίπου μισή ώρα. Σερβίρεται ζεστή.

Σάββατο
Spaghetti-Pizza

Μία πίτσα διαφορετική απ τις άλλες!!

Υλικά:
150 γρ. μακαρόνια
αλάτι, πιπέρι
2 αυγά
ρίγανη
1 κίτρινη πιπεριά
1 κολοκυθάκι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 πακέτο έτοιμη σάλτσα (εμπορίου) ντομάτας και μανιταριών
50 γρ. μοτσαρέλα
φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση:
1. Βράζω τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα κρυώνω και τα βάζω σ ένα μπολ και τα ανακατεύω με αλατοπίπερο, ρίγανη και τα δύο αυγά.
2. Λαδώνω ένα στρογγυλό χαμηλό ταψάκι πίτσας και στρώνω  μέσα τα μακαρόνια.
3. Κόβω τη πιπεριά μεγάλα δαχτυλίδια και το κολοκυθάκι λεπτές φετούλες.
4. Βάζω τέσσερις ροδέλες πιπεριάς πάνω στα μακαρόνια, μέσα στη κάθε ροδέλα βάζω λίγη απ τη σάλτσα ντομάτας-μανιταριών, δυό φέτες κολοκυθάκια και στο κέντρο τη μοτσαρέλα.
5. Αλατίζω ελαφρά και βάζω και τα φύλλα βασιλικού.
6. Ψήνω τη πίτσα στο γκρίλ του φούρνου μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά .

Κυριακή
Αρνάκι κατσαρόλας

Αφού ο καιρός αρχίζει σιγά σιγά να κρυώνει , αυτό το φαγητό είναι ιδανικό για το Κυριακάτικο τραπέζι σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λαχανικά με κολοκυθάκια και μελιτζάνες.

Υλικά:
1 κ. αρνάκι ( ότι κομμάτι σας αρέσει)
1 λεμόνι
2 σκ. σκόρδο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
300 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
300 γρ. ντομάτες
αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. πελτές ντομάτας
2 κ.σ. αλεύρι
1/4 λίτρου κόκκινο κρασί
1/2 λίτρο ζωμό κρέατος
100 γρ. μαύρες ελιές
1/2 ματσάκι μαϊντανό

Εκτέλεση:
1. Ζεματίζω το λεμόνι ολόκληρο και το αφήνω να κρυώσει. Το κόβω στα τέσσερα. Σε ένα μπολ βάζω το αρνάκι κομμένο μερίδες, το λεμόνι, το σκόρδο και το λάδι και αφού το τρίψω καλά να πάνε τα υλικά παντού το αφήνω τουλάχιστον δύο ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζω το υπόλοιπο λάδι να κάψει και σοτάρω τα κρεμμυδάκια να ξανθίνουν. Προσθέτω και το κρέας αρχικά σκέτο και αφού πάρει χρώμα , τότε βάζω και τη μαρινάδα του.
3. Ζεματάω τις ντομάτες που τις έχω κόψει στο κάτω μέρος σταυρωτά για ένα λεπτό και τις βάζω σε κρύο νερό με παγάκια για να βγει η φλούδα τους. Τις καθαρίζω απ τα σπόρια και τις κόβω στα τέσσερα.
4. Εντωμεταξύ αλατοπιπερώνω το κρέας και το σβήνω με το κρασί και το ζωμό. Προσθέτω τη ντομάτα . Σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
5. Δέκα λεπτά πριν το τέλος προσθέτω το πελτέ, τις ελιές και το μαϊντανό.

Το γλυκό της εβδομάδας
Τάρτα μήλου

Απλά απίθανη γεύση!! Γρήγορο , εύκολο και με λίγα υλικά!

Υλικά:
4 μήλα
1 σφηνάκι λικέρ ( ότι θέλετε ή έχετε στο σπίτι)
100 γρ. ζάχαρη
καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα
1 κ.γ. κανέλα
Για τη ζύμη:
350 γρ. αλεύρι
1 αυγό
190 γρ. βούτυρο
1 βανίλια
μια πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν μπάουντερ
100 γρ. άχνη

Εκτέλεση:
1. Σ ένα μπολ βάζω το αλεύρι με τη βανίλια, το μπέικιν και την άχνη. Τα ανακατεύω και κάνω μια λακουβίτσα στη μέση. Βάζω το αυγό και το βούτυρο που το έχω αφήσει λίγη ώρα εκτός ψυγείου για να μαλακώσει. Πλάθω με τα χέρια μου το ζυμάρι που γίνεται πανεύκολα και δε κολλάει. Το τυλίγω σε μια μεμβράνη και το βάζω μισή ώρα στο ψυγείο.
2. Καθαρίζω τα δύο μήλα και τα κόβω πολύ μικρά κομματάκια. Τα βάζω σ ένα κατσαρολάκι με το λικέρ ( εγώ έβαλα αμαρέτο) , τη ζάχαρη και τη κανέλα και το βάζω να βράσει ώσπου να δέσει και να μαλακώσει λίγο το μήλο.
3. Βγάζω το ζυμάρι μου απ το ψυγείο και το ανοίγω πάνω στο πάγκο μου με τη βοήθεια  από δύο λαδόκολες. Τοποθετώ το φύλλο που άνοιξα σε μια φόρμα για τάρτες. Κόβω ότι περισσεύει απ το στεφάνι του ταψιού. Αν θέλετε κρατήστε λίγο ζυμάρι για να φτιάξετε λωρίδες πάνω στη τάρτα , δεν είναι όμως υποχρεωτικό γιατί από πάνω μπαίνουν τα μήλα που είναι μεγάλα.
4. Τρυπάω το φύλλο μου μ ένα πιρούνι για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο και βάζω τη μαρμελάδα που έφτιαξα.
5. Καθαρίζω και τα άλλα δύο μήλα και τα κόβω λεπτές φέτες. Τα τοποθετώ πάνω απ τη μαρμελάδα. Πασπαλίζω με τη καστανή ζάχαρη.
6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά.
7. Αν θέλετε όταν κρυώσει πασπαλίστε με λίγη ακόμα άχνη.

Τα ψώνια της βδομάδας

ΨΑΡΙΑ:
4 φιλέτα λυθρίνι

ΚΡΕΑΤΑ:
1 κ. αρνάκι
1 1/2 κ. μοσχαρίσιος κιμάς
4 μοσχαρίσια σνίτσελ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
σκόρδο
κρεμμύδια
300 γρ. κρεμμύδια στιφάδου
1 1/2 κ. ντομάτες
800 γρ. κόκκινες και πράσινες πιπεριές + 600 γρ. πολύχρωμες πιπεριές
4 μπανάνες
2 ματσ. μαϊντανό
πατάτες
βασιλικό
θυμάρι
ματζουράνα
1 κολοκυθάκι
1 λεμόνι

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ:
λευκό κρασί
κόκκινο κρασί
ξύδι
φασκόμηλο
πάπρικα
μοσχοκάρυδο
πιπέρι καγιέν
πελτές
2 κρέμες γάλακτος
1 γάλα
7 αυγά
50 γρ. έμενταλ
50 γρ. μοτσαρέλα
250 γρ. γκούντα
φρυγανιά τριμμένη
σταφίδες
2 πακέτα σπαγγέτι
φύλλα κρούστας
σάλτσα ντομάτας + μανιταριών
αλεύρι
100 γρ. μαύρες ελιές

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:
4 μήλα
1 σφηνάκι λικέρ ( ότι θέλετε ή έχετε στο σπίτι)
100 γρ. ζάχαρη
καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα
1 κ.γ. κανέλα
350 γρ. αλεύρι
1 αυγό
190 γρ. βούτυρο
1 βανίλια
μια πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν μπάουντερ
100 γρ. άχνη

της Βιολέτας Στεφανάτου, μαγείρισσα και food blogger.

Τι θα φάμε σήμερα μαμά;