Να μ’ αγαπάς …… έτσι όπως είμαι!

Να μ’ αγαπάς …… έτσι όπως είμαι!

Κάθε ζευγάρι είναι καλό να γνωρίζει ότι το συμβόλαιο της σχέσης του θα χρειαστεί να το αλλάξει αρκετές φορές γιατί απλά αφορά τους ίδιους που συνεχώς αλλάζουν. Αλλάζουν οι ρόλοι … από εραστές, σύντροφοι, σύζυγοι, γονείς … και παράλληλα γιοί και κόρες, αδέλφια, εργαζόμενοι … όταν παρατηρούμε με τα μάτια της ψυχής τον σύντροφο μας, αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα όλες τις αλλαγές που βιώνει. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι περνάμε χρόνο μαζί, δημιουργικά, ξέρουμε τι περνάει ο άλλος, άρα να έχουμε κατανόηση.

Όλοι μας αλλάζουμε συνεχώς, μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε και είναι όμορφο να έχουμε παρέα τον σύντροφό μας. Ξέρετε στα μάτια του καθρεφτιζόμαστε και επειδή η ερωτική σχέση είναι η πιο κοντινή αποκαλυπτόμαστε σε όλο μας το μεγαλείο. Μπορούμε μόνοι μας να παρατηρήσουμε τα χέρια μας, τα πόδια μας, τα δάχτυλα μας, αλλά για να παρατηρήσουμε τα μάτια μας, τα αυτιά μας, το κεφάλι μας χρειαζόμαστε έναν καθρέφτη.
Αρχικά αγκαλιάστε το παιδί που όλοι έχετε μέσα μας, γνωρίστε το και μόνο τότε μπορείτε να δείξετε στον άλλο την αλήθεια σας και να τον αποδεχτείτε και εσείς όπως είναι, απλά ένας άλλος άνθρωπος. Αφήστε στην άκρη την ψευδαίσθηση του τέλειου συντρόφου, της τέλειας σχέσης, του τέλειου γάμου γιατί απλά τίποτα από αυτά δεν υπάρχει και γιατί τέλειοι δεν είμαστε ούτε εμείς. Αποδοχή του εαυτού μας και του άλλου.

Όπως σοφά έλεγε ο μικρός πρίγκιπας χτίζω δεσμούς σημαίνει σε μαθαίνω, ξέρω τι σου αρέσει…τι θες…και αγαπώ όλες σου τις πλευρές το ίδιο… δεν επιθυμώ να σε αλλάξω και δεν προσπαθώ. Ζω μαζί σου, και δεν παλεύω να σε κάνω να μοιάσεις σε κάποιον άλλο, είσαι αυτός που εγώ ερωτεύτηκα και αγάπησα. Και αν τελικά πιστεύω ότι είναι εύκολες και δίκαιες οι αλλαγές γιατί δεν αλλάζω τον εαυτό μου? Είναι χρήσιμο να καταλάβουμε πως με το πέρασμα του χρόνου όλοι αλλάζουμε…όλοι …όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι που ζουν μαζί μας. Αλλάζουν τα θέλω, οι απαιτήσεις, τα μπορώ να δώσω …ανάλογα με τη φάση ζωής που διανύουμε.

Πόσο όμορφο είναι ο ένας σύντροφος να λέει τον άλλο Μπορείς να είσαι αυτός που είσαι, μπορείς να σκέφτεσαι αυτό που σκέφτεσαι, μπορείς να αισθάνεσαι αυτό που αισθάνεσαι. Σίγουρα ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός, σπουδαίος, ένα τέλειο πλάσμα και ο κόσμος μας θα ήταν πραγματικά πολύ βαρετός αν όλοι μοιάζαμε. Άρα είναι απαραίτητο να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα μας, να βουτήξουμε μέσα μας και να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε, όπως είμαστε, ένα υπέροχο σύνολο από ποικίλα χαρακτηριστικά κάποια πολύ όμορφα και κάποια που θα χρειαστεί να βελτιώσουμε. Γιατί αυτό είναι και το νόημα της ζωής κάθε μέρα να εξελισσόμαστε, να μαθαίνουμε, να ζούμε γιατί η ζωή είναι ένα υπέροχο ταξίδι και είναι σπουδαίο να έχουμε ένα σύντροφο να μας κρατάει το χέρι, μια αγκαλιά που δεν πνίγει αλλά μας προσέχει και ξέρουμε πως είναι εκεί για εμάς.

Sophia Linari
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Sofia Linari, happiness therapist
Από το blog της Κας Λίναρη: www.happinesstherapy.gr

 

Σχέσεις