Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής

Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής

Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Δευτέρα
Πεσκανδρίτσα με φασολάκια

Για σήμερα σας έχω μια υπέροχη και εύκολη όπως πάντα συνταγή και πολύ καλοκαιρινή! Μπορείτε αν δε βρείτε πεσκανδρίτσα φυσικά να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άσπρο φιλεταρισμένο ψάρι, ακόμα και κατεψυγμένες γλώσσες.

Υλικά:
4 ουρές πεσκανδρίτσας
1 κ. φασολάκια
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο το άσπρο μέρος
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Λίγο δυόσμο
Μισό ποτηράκι ούζο
1 κ.σ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
3 σκ. σκόρδο
200 γρ. ντοματίνια
Λάδι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Αλατοπιπερώνω το ψάρι και το βάζω στο ψυγείο. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω λίγο λάδι, το μισό σκόρδο ψιλοκομμένο και το σοτάρω ελαφρά. Προσθέτω το ψάρι και το σοτάρω κι αυτό κι απ τις δύο πλευρές. Το βγάζω σ ένα πιάτο στην άκρη.
2. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνω τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα αφήνω δυο τρία λεπτά να γίνουν διάφανα. Συνεχίζω προσθέτοντας τα φασολάκια και το μαϊντανό. Μόλις σωθούν λίγο τα υγρά τους προσθέτω το κόκκινο πιπέρι, αλατοπίπερο και σβήνω με το ούζο. Προσθέτω επίσης δυο νεροπότηρα νερό και σιγοβράζω για 45 λεπτά.
3. Ανοίγω τη κατσαρόλα, πασπαλίζω με το δυόσμο και βάζω προσεχτικά το ψάρι με τα υγρά του πάνω στα φασολάκια. Σβήνω τη φωτιά και αφήνω τη κατσαρόλα σκεπασμένη.
4. Σ’ ένα τηγάνι βάζω λίγο λάδι και το υπόλοιπο σκόρδο που έμεινε. Μόλις γίνει διάφανο το αφαιρώ με μια τρυπητή και ρίχνω στο τηγάνι τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Τα σοτάρω 5-6 λεπτά και τα ρίχνω πάνω στο ψάρι. Ανακινώ τη κατσαρόλα απ τα χερούλια για να μη διαλυθεί το ψάρι μου.

Τρίτη
Κοτοτηγανιά

Μαλακή , ζουμερή , νόστιμη κοτοτηγανιά για όλη την οικογένεια! Συνοδεύστε με πατατούλες τηγανιτές ή φούρνου, με ρύζι , με ψητά λαχανικά ή ότι άλλο θέλετε!

Υλικά:
1 στήθος κοτόπουλου κομμένο μπουκιές
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκ. σκόδρο λιωμένο
1 ποτήρι μπύρα
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Αλάτι, πιπέρι
Θυμάρι

Εκτέλεση:
1. Κόβω το κοτόπουλο μπουκίτσες και το αλατοπιπερώνω. Σε ένα τηγάνι βάζω λίγο λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν προσθέτω το κοτόπουλο. Το τηγανίζω μέχρι να ροδίσει καλά.
2. Όταν το κοτόπουλο μαλακώσει και πάρει το επιθυμητό χρώμα, προσθέτω τη πιπεριά και συνεχίζω το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά. Σβήνω με τη μπύρα.
3. Προσθέτω το θυμάρι και σερβίρω.

Τετάρτη
Γεμιστές ντομάτες με λαχανικά και ρύζι

Υλικά:
8 ντομάτες ώριμες
1 μελιτζάνα
1 κολοκυθάκι
1 πιπεριά φλωρίνης
Δυόσμο
Μαϊντανό
1 κρεμμύδι ξερό
4 πατάτες
Αλάτι, πιπέρι
Ρίγανη
Λάδι
8 κ.σ. ρύζι

Εκτέλεση:
1. Πλένω τις ντομάτες και τις βάζω στο ταψί μου. Κόβω κατά μήκος το καπάκι τους αλλά όχι όλο. Με ένα μυτερό μαχαίρι αφαιρώ το κοτσάνι στο κέντρο. Ύστερα χαράζω γύρω γύρω τη ψίχα τους και με ένα κουταλάκι την αφαιρώ. Έτσι έχω την ντομάτα άδεια για να μπορώ να τη γεμίσω.
2. Τη ψίχα απ τις ντομάτες μου τη περνάω απ το μπλέντερ να γίνουν σάλτσα.
3. Ψιλοκόβω  σε πολύ μικρά κομματάκια τα λαχανικά μου, το κρεμμύδι, το κολοκυθάκι και τη μελιτζάνα. Τα βάζω όλα μαζί με τη σάλτσα της ντομάτας σ’ ένα τάπερ.
4. Ψιλοκόβω και προσθέτω μέσα στο μείγμα με τα λαχανικά μου και το μαϊντανό, το δυόσμο, αλατοπίπερο, τη ρίγανη, λίγο λάδι και το ρύζι. Τα ανακατεύω όλα μαζί και μ αυτό το μείγμα γεμίζω τις ντομάτες χωρίς να σοτάρω τα λαχανικά μου.
5. Αφού έχω γεμίσει τις ντομάτες, κόβω τις πατάτες μου μεγάλους κύβους, τις βάζω σ ένα τάπερ και τις ανακατεύω με αλατοπίπερο και ρίγανη. Αν έχει περισσέψει μείγμα απ τη γέμιση το βάζω στο κέντρο του ταψιού και πάνω βάζω τις πατάτες.
6. Τέλος ρίχνω ακόμα λίγο αλατορίγανη πάνω στις ντομάτες, λίγο λάδι και μισό ποτηράκι νερό.
7. Κλείνω με ένα αλουμινόχαρτο (ή χρησιμοποιήστε γάστρα) και ψήνω στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου. Τα δέκα τελευταία λεπτά  ψήνω χωρίς καπάκι .

Πέμπτη
Ριγανάτα

Αυτά τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια είναι μια αυθεντική συνταγή απ την Μυτιλήνη και μας τη δίνει η κυρία Μυρσίνη Βοσινάκη!

Υλικά:
1 κ. κιμά
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
2 αυγά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ρίγανη
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
1/2 φλ. λάδι
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Ξυλάκια για σουβλάκια
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Βάζω σε μια λεκάνη το κιμά, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, τα αυγά, το κρεμμύδι , το σκόρδο, το τυρί, το ψωμί μουσκεμένο και δύο κουταλιές λάδι. Τα ζυμώνω καλά και αφήνω το κιμά στο ψυγείο μισή ώρα.
2. Τα πλάθω σε μεγάλους κεφτέδες σε σχήμα αυγού.
3. Περνάω σε κάθε ξυλάκι δύο κεφτέδες και τα ψήνω στο φούρνο, πάνω σε σχάρα για μισή ώρα.
4. Βάζω σε κατσαρόλα τις ντομάτες τριμμένες με το υπόλοιπο λάδι, προσθέτω ένα φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζω τη σάλτσα. ώσπου να δέσει.
5. Τοποθετώ τα ριγανάτα σε πιατέλα, ρίχνω τη σάλτσα και σερβίρω.

Παρασκευή
Καπακωτό

Αυτό το φαγάκι μας έρχεται απ τη Θεσσαλία και είναι συνταγή της κυρίας Βιργινίας Κρητικού – Σίμου!

Υλικά:
4 μελιτζάνες φλάσκες
4 πιπεριές πράσινες
5 ξεφλουδισμένες ντομάτες
1/2 φλ. λάδι
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Κόβω τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες. Τις πασπαλίζω με αλάτι και τις αφήνω μισή ώρα να ξεπικρίσουν.
2. Κόβω τις πιπεριές στα τέσσερα. Ξεπλένω τις μελιτζάνες και τις σκουπίζω με χαρτί κουζίνας. Αλείφω με λάδι τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και τις ψήνω στη σχάρα του φούρνου.
3. Βάζω στο τηγάνι τις ντομάτες τριμμένες, το σκόρδο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό και σιγοβράζω. Προσθέτω το υπόλοιπο λάδι και βράζω μέχρι να δέσει η σάλτσα.
4. Στρώνω σε μια πλατιά κατσαρόλα τις μισές μελιτζάνες και τις μισές πιπεριές και περιχύνω με τη μισή σάλτσα. Από πάνω βάζω τις υπόλοιπες μελιτζάνες με τις υπόλοιπες πιπεριές και την υπόλοιπη σάλτσα και βάζω και λίγο νερό και σιγοβράζω για 20 λεπτά περίπου ώσπου να δέσει η σάλτσα.
5. Ρίχνω λίγη ρίγανη, χωρίς να ανακατέψω το φαγητό, αφήνω να κρυώσει και σερβίρω.

Σάββατο
Μακαρονάδα με τόνο

Η αλήθεια είναι πως είναι καταπληκτική! Επιβάλλεται να την δοκιμάσετε!

Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια
2 κονσέρβες τόνο
400 γρ. ντομάτες πολτοποιημένες
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
2 σκ. σκόρδο λιωμένο
40 ml λάδι
5-6 πράσινες ελιές φετάκια
2 κ.σ. κάπαρη ξαλμυρισμένη
50 ml  κρασί
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Βράζω τα μακαρόνια.
2. Σοτάρω σε λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν, σβήνω με κρασί και προσθέτω τη ντομάτα, τις ελιές, τη κάπαρη, αλατοπίπερο, νερό και βράζω 10 λεπτά.
3. Προσθέτω μέσα στη σάλτσα τα μακαρόνια που έχω βράσει και τον τόνο και ανακατεύω.

Κυριακή
Οσομπούκο κοκκινιστό

Κυριακή και όπως λέω πάντα, μπορεί όλη τη βδομάδα να τη βγάζουμε με εύκολα και γρήγορα φαγητά όμως σήμερα αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω για την οικογένειά μας! Αυτό το φαγητό δεν είναι δύσκολο, όμως χρειάζεται αρκετό χρόνο για να γίνει. Ωστόσο το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω!!

Υλικά:
4 φέτες οσομπούκο (μοσχαρίσιο μπούτι)
2 κ. ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και κομμένες κυβάκια
600 γρ. ξερά κρεμμύδια κυβάκια
1 κ.γ. ζάχαρη
5 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
2 δαφνόφυλλα
6-7 κλωναράκια ρίγανη
4-5 κλωναράκια δυόσμο
10 μίσχοι σχινόπρασο ( ή μισό ματσάκι μαϊντανό)
40 ml λάδι για το σοτάρισμα του κρέατος
40ml  λάδι για τα λαχανικά
100 ml  λάδι για το τέλος
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Σε ένα τηγάνι με τα 40 ml λάδι σοτάρω το κρέας αλατισμένο. Το βάζω μέσα σε ένα ταψί.
2. Σοτάρω με τα υπόλοιπα 40 ml το κρεμμύδι, προσθέτω τη ζάχαρη, αλάτι και τη ντομάτα και σιγοβράζω μέχρι να δέσει η σάλτσα.
3. Βάζω τη σάλτσα πάνω στο κρέας στο ταψί προσθέτοντας τη ρίγανη και το δυόσμο δεμένα μαζί (αργότερα θα τα αφαιρέσω), το σκόρδο ολόκληρο(θα το αφαιρέσω και αυτό), τους αστεροειδής γλυκάνισου και τη δάφνη. Ψήνω στους 150 βαθμούς για ώρες περίπου με αλουμινόχαρτο.
4. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, αφαιρώ απ το φαγητό το σκόρδο, τα μυρωδικά, τη δάφνη και τους αστεροειδής γλυκάνισου και προσθέτω το λάδι.
5. Συνοδεύω με χυλοπίτες, ρύζι ή πατάτες.

Το γλυκό της εβδομάδας
Ένα διαφορετικό Cheescake του Θανάση Κονδύλη

Ο Θανάσης είναι ένας καταπληκτικός μάγειρας που μας έδωσε αυτό το δροσερό και νόστιμο γλυκάκι! Να το δοκιμάσετε !!!

Υλικά για 4 άτομα:
15-20 φράουλες ώριμες ή μαρμελάδα φράουλα
200 γρ κρέμα τυριού (Φιλαδέλφεια)
150 γρ ανθότυρο
και 100 γρ φέτα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4-5 φύλλα δυόσμο !!!

Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις φράουλες με ελάχιστο νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει, παράλληλα αναμιγνύουμε τα τυριά σε ένα μπολ με λίγο δυόσμο μόνο για τη μυρωδιά τα πλάθουμε σε μπάλες και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθούν. Περνάμε τις φράουλες από ένα δυχτάκι ψηλό ,τις σουρώνουμε μέχρι να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα (ή αν χρησιμοποιήσουμε μαρμελάδα φράουλα παρακάμπτουμε αυτή τη διαδικασία), το βάζουμε σε ένα πιάτο και μετά στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν.

Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τη σώς από τις φράουλες και μέσα ένα από τα μπαλάκια των τυριών που κάναμε, ένα φύλλο δυόσμου και σερβίρουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε ένα μπισκότο μέσα στο τυρί

Εύκολα γρήγορο και πεντανόστιμο!

Τα ψώνια της βδομάδας

ΨΑΡΙΑ:
4 ουρές πεσκανδρίτσας

ΚΡΕΑΤΑ:
1 στήθος κοτόπουλου
1 κ. μοσχαρίσιο κιμά
4 φέτες οσομπούκο ( μοσχαρίσιο μπούτι)

ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
1 κ. φασολάκια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ. ξερά κρεμμύδια
2 ματσάκια μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
Λίγα κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
Σχινόπρασο
2 σκόρδα
200 γρ. ντοματίνια
4κ. ντομάτες
5 μελιτζάνες
1 κολοκυθάκι
1 πιπεριά φλωρίνης
4 πράσινες πιπεριές

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ:
1 μικρό ούζο
1 λευκό κρασί
1 μπύρα
Ρύζι
Αυγά
250 γρ. κεφαλοτύρι
1 πακέτο μακαρόνια
Λίγες πράσινες ελιές
Κάπαρη
2 κονσέρβες τόνο
2 αστεροειδής γλυκάνισους
Δαφνόφυλλα

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:
20 φράουλες ή μαρμελάδα φράουλα
200 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. ανθότυρο
100 γρ. φέτα
1 φλ. ζάχαρη
4-5 φύλλα δυόσμο

της Βιολέτας Στεφάνου, μαγείρισσα και food blogger.

Μαγειρική