Οι “μαγικές” ιδιότητες του μητρικού γάλακτος

Οι “μαγικές” ιδιότητες του μητρικού γάλακτος

Το μητρικό γάλα δεν είναι ένα στατικό προϊόν, αλλάζει σύσταση και προσαρμόζεται.

  • Αλλάζει από μητέρα σε μητέρα
    Το γάλα κάθε μητέρας είναι διαφορετικό, καθώς επηρεάζεται από τη διατροφή της και τον οργανισμό της. Η σύστασή του αλλάζει ακόμη και μεταξύ αδελφών, για παράδειγμα το γάλα της πρωτοτόκου διαφέρει από εκείνο της πολυτόκου, ενώ έχει ανιχνευτεί διαφορετική σύσταση ακόμη και μεταξύ διδύμων, ανάλογη με τις ανάγκες του καθενός.
  • Αλλάζει ανάλογα με το φύλο του μωρού
    Το φύλο του νεογνού ενδέχεται επίσης να επηρεάζει τη σύσταση του, καθώς έχει βρεθεί ότι μητέρες αγοριών παράγουν γάλα με 25% περισσότερη ενέργεια.
  • Αλλάζει καθώς μεγαλώνει το βρέφος
    Το μητρικό γάλα προσαρμόζεται στις ηλικιακές ανάγκες του νεογνού, για παράδειγμα μετά από πρόωρο τοκετό, το μητρικό γάλα περιέχει περισσότερες θερμίδες, πρωτεΐνες, λίπος, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αυξητικούς και ανοσολογικούς παράγοντες ούτως ώστε να ενισχύσει τον ανώριμο οργανισμό του πρόωρου νεογέννητου. Επίσης, το πρωτόγαλα, το μεταβατικό και το γάλα της εγκατεστημένης γαλουχίας έχουν διαφορετική σύσταση.
  • Αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας
    Το μητρικό γάλα μεταβάλλεται ανάλογα και με την ώρα της ημέρας. Το πρωί είναι περισσότερο σε ποσότητα, λακτόζη και νερό. Όσο προχωράει η μέρα, το γάλα λιγοστεύει σε ποσότητα αλλά συγκεντρώνει περισσότερο λίπος, ενώ το βράδυ περιέχει σημαντικά ποσά μελατονίνης, ορμόνης που βοηθά το νεογνό να κοιμηθεί.
  • Αλλάζει κατά τη διάρκεια του γεύματος
    Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος έχει διαπιστωθεί ότι το αρχικό γάλα είναι υδαρές και γλυκό, με περισσότερες πρωτείνες και υδατάνθρακες, ενώ το τελικό γάλα έχει περισσότερο λίπος που το καθιστά πιο χορταστικό.
  • Αλλάζει ανάλογα με την εποχή
    Η εποχή ενδέχεται επίσης να επηρεάζει το μητρικό θηλασμό καθώς έχει φανεί ότι το καλοκαίρι το βρέφος θηλάζει πιο συχνά για να ξεδιψάει.
  • Αλλάζει και προσαρμόζεται σε περιόδους ασθένειας του βρέφους
    Σε περίοδο ασθένειας της μητέρας ή/και του βρέφους, μέσω του μητρικού γάλακτος μεταφέρονται παθητικά στο βρέφος έτοιμα αντισώματα που παράγει η μητέρα ως απάντηση στον παθογόνο παράγοντα.

Μπέττυ Χαβέλα
IBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας
Νοσηλεύτρια Π.Ε, Παιδιατρική Νοσηλευτική MSc,
Κιν : 6932298061
E-mail : bettychav@yahoo.gr

Μπέττυ Χαβέλα – IBCLC /Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού

Πηγή πρώτης δημοσίευσης

Θηλασμός