Καλοκαιρινές κατασκευές για παιδιά

Καλοκαιρινές κατασκευές για παιδιά

Τα παιδιά έχουν μια έμφυτη τάση να εξερευνούν τον κόσμο που τους περιβάλλει και να τον αναπαριστούν με σχέδια και χρώματα. Μέσα από την ανάγκη τους για καλλιτεχνική έκφραση τα παιδιά εξοικειώνονται με τις δυνατότητες και τους τρόπους χρήσης των υλικών. Επίσης, ανακαλύπτουν τις ποικίλες όψεις των αντικειμένων και των καταστάσεων και τους αποδίδουν νέες σημασίες, επενεργώντας πάνω τους κινητικά και νοητικά, ώστε να εκφράζονται με τρόπο δημιουργικό μέσα από τις εικαστικές τέχνες. Η έκφραση μέσα από την τέχνη δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη για τα παιδιά.

Ένας καλός τρόπος, λοιπόν, ώστε τα παιδιά να αξιοποιήσουν ευχάριστα και παιδαγωγικά το χρόνο τους είναι να κατασκευάζουν διάφορα αντικείμενα. Αποτέλεσμα των κατασκευών τους θα είναι φυσικά η αίσθηση της χαράς μέσα από την προσωπική τους δημιουργία. Μέσα από τη σελίδα μας, σας προτείνουμε κάποιες κατασκευές. Για την υλοποίηση τους, είτε μπορείτε να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες μας, είτε μπορείτε να τις παραλλάξετε, χρησιμοποιώντας τη δική σας φαντασία!

Για τις κατασκευές που απαιτείται ψαλίδι και κοπίδι είναι απαραίτητη και η παρουσία του γονιού, για αποφυγή τραυματισμών από παιδιά μικρής ηλικίας.

1η Κατασκευή: ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΚΑΔΡΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ:

  • λευκό οντουλέ χαρτόνι
  • 16 μπλε ξυλάκια
  • 1 διαφάνεια
  • χρώματα για τζάμι
  • φυσικά κοχύλια και αστερίες
  • κόλλα, ψαλίδι, κοπίδι

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:

Πάνω στο λευκό οντουλέ χαρτόνι διατάσσουμε τα μπλε ξυλάκια, με τρόπο όπως φαίνεται στη φωτογραφία και τα κολλάμε με ρευστή κόλλα, ώστε να σχηματίσουμε την κορνίζα. Κόβουμε το οντουλέ χαρτόνι που περισσεύει γύρω-γύρω. Στο κέντρο του κάδρου κόβουμε με το κοπίδι το περίγραμμα του ψαριού. Στη συνέχεια, σχεδιάζουμε το περίγραμμα του ψαριού πάνω στη διαφάνεια και το ζωγραφίζουμε με χρώματα για τζάμια. Κόβουμε το ζωγραφισμένο ψάρι από τη διαφάνεια αφήνοντας, όμως, περιθώρια για να το κολλήσουμε κατόπιν στο περίγραμμα του ψαριού από το οντουλέ (από την πίσω μεριά του κάδρου). Τέλος, διακοσμούμε το θαλασσινό μας καδράκι, κολλώντας του τα διάφορα κοχύλια και τους χρωματιστούς αστερίες.

2η Κατασκευή: ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ

ΥΛΙΚΑ:

  • μπλε και κίτρινο κανσόν χαρτόνι
  • 1 κονσερβοκούτι
  • άσπρη τέμπερα
  • πινέλο
  • κόλλα, ψαλίδι, κοπίδι

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:

Αρχίζουμε την κατασκευή μας βάφοντας το κονσερβοκούτι με τη λευκή τέμπερα (για να ξεκολλήσουμε το χαρτί που υπάρχει στην κονσέρβα, την μουλιάζουμε για λίγη ώρα στο νερό). Στο κίτρινο κανσόν χαρτόνι σχεδιάζουμε ένα τετράγωνο (8cm η κάθε πλευρά) και το κόβουμε. Επίσης, κόβουμε τις 4 διαγώνιους του τετράγωνου σταματώντας το κόψιμο της κάθε διαγώνιου λίγο πιο πάνω από το κέντρο του τετραγώνου. Πιάνουμε μία παρά μία τις άκρες του τετραγώνου που κόψαμε και τις ενώνουμε στο κέντρο του, κολλώντας τις. Στη μέση του μύλου κολλάμε ένα μικρό μπλε χαρτονένιο κυκλάκι. Κολλάμε τον ανεμόμυλο πάνω στο κονσερβοκούτι. Τέλος, για τη σκεπή κόβουμε ένα κύκλο (διάμετρο 10cm) από το μπλε κανσόν χαρτόνι. Έπειτα, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από τον κύκλο, για να πάρει το σχήμα του κώνου και το κολλάμε στο πάνω μέρος από το κονσερβοκούτι. Φυσικά, δεν ξεχνάμε να χαράξουμε με το κοπίδι μια μικρή σχισμή για να βάλουμε τα χρήματα που θα αποταμιεύσουμε.

3η Κατασκευή: ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΜΟΜΠΙΛΕ

ΥΛΙΚΑ:

  • σκληρό χαρτόνι από χαρτόκουτα
  • κίτρινη, κόκκινη, μπλε, άσπρη, μαύρη τέμπερα
  • χρυσόκολλες
  • χρυσή κορδέλα
  • ψαλίδι, κόλλα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:

Σχεδιάζουμε στο χαρτόκουτο έναν ήλιο, ένα κύκλο ως πρόσωπο του ήλιου, 2 σύννεφα μεγάλα και 2 σύννεφα μικρότερα, ένα χελιδόνι και 2 μικρότερα φτερά. Αφού τα κόψουμε, τα χρωματίζουμε ανάλογα όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Για να δώσουμε την αίσθηση του τρισδιάστατου στο μόμπιλε κολλάμε τα μικρότερα σύννεφα πάνω στα μεγάλα, το πρόσωπο στο κέντρο του ήλιου και τα μικρά φτερά πάνω στα φτερά του χελιδονιού. Παράλληλα, τα διακοσμούμε με τις χρυσόκολλες. Τελειώνουμε την κατασκευή στερεώνοντας το κάθε κομμάτι μας πάνω στη χρυσή κορδέλα.

Καλή Επιτυχία!

* Προτεινόμενες Κατασκευές από την Νηπιαγωγό ‘Ελενα Αλεβίζου

Πηγή

Κατασκευές