Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής

Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής

Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Δευτέρα
Γαύρος με μυρωδικά στο φούρνο

Σήμερα θα φάμε οικονομικά αλλά το πιάτο μας θα είναι πολύ πλούσιο! Η συνταγή προέρχεται από το Καλαμάκι!!!

Υλικά:
1/2 κ. γαύρο φιλεταρισμένο
5 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 ντομάτα σε ροδέλες
250 γρ. χυμό ντομάτας
2 πιπεριές κόκκινες σε λωρίδες
2 πιπεριές πράσινες σε λωρίδες
2 πατάτες κομμένες σε φέτες
1 κούπα ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κ.σ. σταφίδες
1 φλ.  νερό
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:
1. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζω το λάδι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη σταφίδα και τα σβήνω με κρασί.
2. Σ’ ένα πυρέξ στρώνω τα κρεμμύδια, από πάνω το γαύρο και μαϊντανό. Προσθέτω 6 κ.σ. χυμό ντομάτας και συνεχίζω με ακόμα μια στρώση γαύρο.
3. Σοτάρω τις πατάτες και τις πιπεριές και τις προσθέτω κι αυτές πάνω απ το γαύρο και τελειώνω με τις φέτες ντομάτας.
4. Ρίχνω λάδι από το τηγάνι που τηγάνισα τα λαχανικά και περιχύνω με τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας. Προσθέτω το νερό, ανάλογα με το σκεύος και πασπαλίζω με ρίγανη.
5. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Τρίτη
Κυπριακές σεφταλιές

Ένα φανταστικό Κυπριακό πιάτο για το οποίο θα χρειαστείτε μία πάννα. Η πάννα είναι ο άσπρος λιπώδης ιστός του γουρουνιού. Θα τον  βρείτε συνήθως κατεψυγμένο. Στην Ελλάδα τον ξέρουμε σαν μπόλια. Ρωτήστε τον κρεοπώλη σας!

Υλικά:
1/2 κ. χοιρινό κιμά
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
Κανέλα (προαιρετικά)
1 πακέτο πάννα (μπόλια)

Εκτέλεση:
1. Πλένω καλά τη πάννα και την ανοίγω σιγά σιγά.
2. Ζυμώνω καλά όλα τα υλικά μαζί.
3. Πλάθω μακρόστενα κεφτεδάκια και τα τοποθετώ ένα ένα πάνω στη πάννα.
4. Τα τυλίγω όπως τα ντολμαδάκια.
5. Ψήνω στη σχάρα.

Τετάρτη
Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι

Και μιας και πήγαμε στη Κύπρο, ας φάμε ακόμα ένα δημοφιλή πιάτο! Μπορείτε προς το τέλος του ψησίματος να βάλετε πάνω στις ντομάτες χαλούμι κυπριακό ή τυρί φέτα! Γίνεται τέλειο! Επίσης μπορείτε να γεμίσετε και πιπεριές.

Υλικά:
8 ντομάτες μέτριες σφιχτές
1 νεροπότηρο πλιγούρι
1 φλ. τσαγιού λάδι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κίτρινη
1 νεροπότηρο χυμό ντομάτας (ή χρησιμοποιήστε τη ψύχα που θα βγάλετε απ τις ντομάτες με λίγο πελτέ ντομάτας)
Αλάτι , πιπέρι
1/2 ματσάκι μαιντανό
1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:
1. Βγάζω τα καπάκια και αδειάζω τις ντομάτες. Τις αλατίζω εσωτερικά.
2. Ψιλοκόβω τις πιπεριές και τις σοτάρω σε βαθύ τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι. Ρίχνω το πλιγούρι και σοτάρω 2-3 λεπτά ακόμα.
3. Ρίχνω το χυμό ντομάτας, 1 ποτήρι νερό, αλάτι , πιπέρι και βράζω δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω και το μαϊντανό και ανακατεύω.
4. Γεμίζω τις ντομάτες και τις τοποθετώ σ’ ένα ταψί. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και πατάτες ενδιάμεσα απ τις ντομάτες. Βάζω τα καπάκια στις ντομάτες και ένα ποτήρι νερό στο ταψί. Ραντίζω με ελαιόλαδο.
5. Ψήνω στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.

Πέμπτη
Σπετσοφάι

Υλικά:
2 πέταλα χωριάτικα λουκάνικα
2 τριμμένες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
Μαιντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη
Πάπρικα γλυκιά
1 μικρό ποτηράκι κρασί

Εκτέλεση:
1. Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρω τις πιπεριές κομμένες στα τέσσερα. Τις βγάζω στην άκρη.
2. Στο ίδιο τηγάνι βάζω και τηγανίζω τα λουκάνικα κομμένα ροδελίτσες αλλά όχι πολύ. Προσθέτω το κρεμμύδι φετούλες και το σκόρδο. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τα σβήνω με το κρασάκι.
3. Προσθέτω τις ντομάτες τριμμένες, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, μαϊντανό και λίγη ζάχαρη.
4.Βάζω λίγο νεράκι και αφήνω να δέσει η σάλτσα. Πριν σβήσω προσθέτω και τις πιπεριές.

Παρασκευή
Πρασόπιτα στριφτή

Μια υπέροχη πίτα της κυρίας Ελένης Κουικούμη- Κερασιώτη από τη Μακρινίτσα!!! Ευχαριστούμε!

Υλικά:
Για τα φύλλα:
6 φύλλα
1 κ. αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ξύδι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:
10 πράσα κομμένα ροδέλες
10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κόκκινες πιπεριές σε ροδέλες
1/4 λάχανο τριμμένο στο τρίφτη
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού ρύζι
1 ποτήρι νερό
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Κάνω πρώτα τα φύλλα ως εξής:
Κοσκινίζω το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και βάζω το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνω πολύ καλά να γίνει μια εύπλαστη ζύμη .Την σκεπάζω με μια πετσετούλα και την αφήνω στην άκρη να φουσκώσει για μισή περίπου ώρα. Στη συνέχεια χωρίζω σε έξι μπαλίτσες και τις σκεπάζω με μια νωπή πετσέτα. Αλευρώνω το πάγκο που πρόκειται να ανοίξω το φύλλο, πιέζω τη μπαλίτσα με τα χέρια και με τον πλάστη ξεκινάω το άνοιγμα.
2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το νερό και τα πράσα και αρχίζω να τα σοτάρω για δέκα περίπου λεπτά (χωρίς λάδι). Προσθέτω τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα.
3. Προσθέτω το λάχανο, αλάτι και πιπέρι. Έπειτα αποσύρω απ’ τη φωτιά και προσθέτω τον άνηθο, το ρύζι και το λάδι. Ανακατεύω πολύ καλά.
4. Λαδώνω το ταψί και το αφήνω στην άκρη. Παίρνω ένα ένα τα φύλλα και τα λαδώνω. Βάζω μια γενναιόδωρη ποσότητα απ τη γέμιση στην άκρη του φύλλου και το διπλώνω. Μετά το τυλίγω σαν σαλιγκάρι και το βάζω στο κέντρο του ταψιού. Συνεχίζω και με τα άλλα φύλλα το ίδιο τυλίγοντας τα σαν σαλιγκάρι μέσα στο ταψί. Μέχρι να τελειώσω τη διαδικασία σκεπάζω με μια υγρή πετσέτα τα φύλλα μέσα στο ταψί να μη ξεραθούν.
5. Τέλος λαδώνω ξανά και χαράζω τη πίτα μου σε ίσια κομμάτια. Ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Σάββατο
Ταλιατελες σουφλέ

Μια συνταγή της αγαπημένης μου Βέφας Αλεξιάδου που για μένα είναι η καλύτερη μαγείρισσα που πέρασε ποτέ απ την Ελλάδα! Αν δε συμφωνείτε μαζί μου, δοκιμάστε κι αυτό το πιάτο και ίσως αλλάξετε γνώμη!

Υλικά:
1 κουτί ταλιατέλες (φωλιές)
1 κουτί μανιτάρια φρέσκα κομμένα φετούλες
400 γρ. ντοματάκια
10 φέτες ζαμπόν
4 λωρίδες μπέικον (προεραιτικά)
4 κούπες διάφορα τυριά ( γραβιέρα, παρμεζάνα, γκούντα)
100 γρ. βούτυρο
2 κούπες κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι
Μερικά φυλλαράκια μαϊντανό

Εκτέλεση:
1. Βράζω τις ταλιατέλες και τις βουτυρώνω.
2. Σοτάρω τα μανιτάρια σε λίγο βούτυρο. Κόβω το ζαμπόν και το μπέικον σε κομμάτια.
3. Σ’ ένα πυρέξ με το οποίο θα σερβίρω κιόλας στρώνω τις μισές ταλιατέλες, από πάνω τα μισά απ τα παραπάνω υλικά (εκτός τα τυριά), ξαναστρώνω ταλιατέλες και ξανά τα υπόλοιπα υλικά. Τελειώνω με τα τυριά και περιχύνω με τη κρέμα γάλακτος που έχω χτυπήσει ελαφρά.
4. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά . Στην αρχή καλύπτω με αλουμινόχαρτο και στα τελευταία δέκα λεπτά το αφαιρώ.

Κυριακή
Μπριζόλες μοσχαρίσιες πιπεράτες

Επιτέλους Κυριακή! Όλη η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι και τρώμε κάτι καλύτερο απ’ τις προηγούμενες μέρες. Για σήμερα λοιπόν σας έχω πεντανόστιμες πιπεράτες μπριζόλες!!

Υλικά:
4 μοσχαρίσιες μπριζόλες
3 κ.σ. κόκκους πιπεριού
1 φλ. ζωμό βοδινού
1/2 ποτηράκι κονιάκ
6 κ.σ. λάδι
4 κ. σ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. μαργαρίνη
1 κ.γ. πελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
4-5 φύλλα βασιλικού
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι

Εκτέλεση:
1. Σπάω ελαφρά στο γουδί 2 κ.σ. κόκκους πιπεριού.
2. Πλένω και στεγνώνω καλά με χαρτί κουζίνας τις μπριζόλες. Τις αλείφω με λάδι, τις αλατίζω και τις πασπαλίζω με το σπασμένο πιπέρι. Τις βάζω σε ένα πιάτο και το κλείνω με μεμβράνη. Τις αφήνω μισή ώρα στο ψυγείο.
3. Σε ένα τηγάνι γκριλ ζεσταίνω 2 κ.σ. λάδι και ψήνω τις μπριζόλες το πολύ δέκα λεπτά απ την κάθε πλευρά. Τις βγάζω σε μια πιατέλα και τις κλείνω με ένα αλουμινόχαρτο για να μη κρυώσουν.
4. Στο ίδιο τηγάνι λιώνω τη μαργαρίνη και σοτάρω το κρεμμύδι και το βασιλικό ψιλοκομμένο, μέχρι να πάρει χρώμα το κρεμμύδι. Προσθέτω το πελτέ διαλυμένο στο ζωμό, τους υπόλοιπους κόκκους πιπεριού, τη ζάχαρη και τα βράζω σε μέτρια φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό. Κατόπιν ρίχνω το κονιάκ και τα βράζω ακόμα 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
5. Προσθέτω τη κρέμα γάλακτος ,την αφήνω να πάρει μια δυο βράσεις και κατεβάζω το τηγάνι απ τη φωτιά.

6.Σερβίρω τις μπριζόλες περιχύνοντας τη σάλτσα που ετοίμασα γαρνίροντας με λίγα φρέσκο βασιλικό.

Το γλυκό της εβδομάδας της Δώρας Σοφρονιάδου
Δροσερό γλυκό

Το γλυκάκι μας αυτή τη βδομάδα έρχεται απ’ τη Γερμανία και είναι της καταπληκτικής Δώρας Σοφρονιάδου! Δεν έχει όνομα αλλά είναι δροσερό γλυκό ψυγείου!! Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας Δώρα!

Υλικά για το παντεσπάνι:
2 αυγά
100γρ. ζάχαρη
120γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
Λίγες σταγόνες υγρή βανίλια ή αν δεν εχω ξύσμα λεμόνι

Για τη κρέμα:
100γρ. άχνη
500γρ μυζηθρόκρεμα
250ml κρέμα γάλακτος
2 φύλλα ζελατίνης διαλυμένα σε 200ml χλιαρό νερό
Ένα κουτί κονσέρβα ροδάκινο ή ότι άλλο φρούτο θέλεις φρέσκο ή κονσέρβα
Για το ζελέ 2 φακελάκια tortenguss
250ml νερό
και 250ml πολυβιταμινουχο χυμό για να πάρει χρώμα.

Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι χτυπάω τα αυγά χωρισμένα το ασπράδι με τη ζάχαρη προσθέτω τους κρόκους και τις σταγόνες βανίλια και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο καλά με το μπέικιν. Ψήνω στους 170 αέρα στη μεσαία σχάρα για 17′ ταψάκι περίπου 15×25.
Για τη κρέμα χτυπάω τη κρέμα γάλακτος να σφίξει τη βάζω 10′ ψυγείο. Διαλύω τη ζελατίνη στο νεράκι και προσθέτω την άχνη 100 γρ.  και ανακατεύω με τη μυζήθρα (ανάλατη) καλά. Προσθέτω τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύω όλα μαζί με το ροδάκινο κομμένο σε κομματάκια. Τη κρέμα τη βάζω πάνω από το παντεσπάνι αφού αυτό κρυώσει καλά. Μέχρι να ετοιμάσω το ζελέ το βάζω στο ψυγείο.

Ετοιμάζω το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες είναι ταχείας πήξης όμως και δε ξέρω αν έχει τέτοιο πράγμα στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα… Καλή επιτυχία!

Τα ψώνια της βδομάδας
ΨΑΡΙΑ:
1/2 κ. γαύρο

ΚΡΕΑΤΑ:
1/2 κ. χοιρινό κιμά
1 πακέτο πάννα (μπόλια)
2 πέταλα χωριάτικα λουκάνικα
4 μοσχαρίσιες μπριζόλες

ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Κρεμμύδια
1 σκόρδο
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
Μαιντανό
Άνηθο
Βασιλικό
Ντομάτες (1 ώριμη)
8 σφιχτές ντομάτες
5 κόκκινες πιπεριές
3 πράσινες πιπεριές
1 κίτρινη πιπεριά
Πατάτες
10 πράσα
1 μικρό λάχανο

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ:
Χυμό ντομάτας
Πλιγούρι
Αλεύρι
Ρύζι
1 πακέτο ταλιατέλες (φωλιές)
1 κουτί μανιτάρια
1 κουτί ντοματάκια
10 φέτες ζαμπόν
4 λωρίδες μπέικον
Σταφίδες
Λευκό κρασί
600 γρ. περίπου ανάμεικτα τυριά
Βούτυρο
2 κουτιά κρέμα γάλακτος
Κονιάκ
Πελτέ ντομάτας

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:
2 αυγά
Ζάχαρη
Αλεύρι
Μπέικιν
Βούτυρο
Ζελατίνες
Κομπόστα ροδάκινο (ή άλλο φρούτο)
Υγρή βανίλια
500 γρ. quark μυζιθρόκρεμα
Άχνη
250 γρ. κρέμα γάλακτος
Χυμό για χρώμα
2 φακελάκια ζελέ

της Βιολέτας Στεφάνου, μαγείρισσα και food blogger.

Τι θα φάμε σήμερα μαμά;