Πρόγραμμα διατροφής εβδομάδας 20 έως 26 Ιουνίου 2016

Πρόγραμμα διατροφής εβδομάδας 20 έως 26 Ιουνίου 2016

Και αυτή τη βδομάδα μαζί μας πλήρες πρόγραμμα διατροφής, σε συνεργασία με το μαμαδοblog www.mamasstories.gr (Mama’s Stories.gr) και το blog συνταγών www.dokimasmenessyntages.com. Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας το Σαββάτο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Δευτέρα – Γεμιστά

Ελλάδα μου , με την νόστιμη κουζίνα σου,
σ’ αγαπώ!
Ανάλογα τα άτομα  υπολογίστε από μια πιπεριά και από μια ντομάτα για τον καθένα.
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
4 πιπεριές για γέμισμα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
2 κ.σ. πελτέ
2 κούπες ρύζι άσπρο
2 κ.σ. μαιντανό
δυόσμο
αλάτι , πιπέρι λίγη ρίγανη
ελαιόλαδο
4 πατάτες
Εκτέλεση:
1.Πλένω και αδειάζω τις ντομάτες και τις πιπεριές. Τη ψύχα απ τις ντομάτες τη περνάω απ το μούλτι. Καθαρίζω και κόβω τις πατάτες μεγάλα κομμάτια. Τις βάζω σε μια λεκανίτσα και τις ανακατεύω με αλατοπίπερο και μία κουταλιά απ το πελτέ.
2.Σ΄ ένα τηγάνι σοτάρω σε λίγο  λάδι το κρεμμύδι. Μόλις πάρει λίγο χρώμα προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω. Στη συνέχεια προσθέτω τη ντομάτα που πέρασα απ το μούλτι, το πελτέ, μπαχαρικά και μυρωδικά. Ένα ποτήρι νερό και κλείνω το μάτι και αφήνω το ρύζι να τραβήξει τα υγρά.
3.Ανάβω το φούρνο στους 200 βαθμούς . Γεμίζω τις ντομάτες και τις πιπεριές με το ρύζι. Αν περισέψει γέμιση την ανακατεύω με τις πατάτες. Βάζω και τις πατάτες στα κενά ανάμεσα στις πιπεριές και τις ντομάτες και αλατοπιπερώνω ελαφρά. Προσθέτω μισό ποτήρι νερό και μπόλικο λαδάκι από πάνω.
4.Ψήνω περίπου 2 ώρες, ώσπου να ροδίσουν καλά τα γεμιστά μου  και φυσικά να έχουν  μαλακώσει το ρύζι και οι πατάτες.

Τρίτη – Μύδια αχνιστά

Τα μύδια είναι πολύ νόστιμα αλλά τα φρέσκα μύδια με το κέλυφος είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Με μόνο 4,50 ευρώ το κιλό μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο καλύτερο κι απ της καλύτερης ψαροταβέρνας!! Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τα αχνιστά μύδια ανάλογα τα γούστα. Εγώ θα σας δώσω τη συνταγή που κάνω στο σπίτι γιατί μας αρέσει να τρώμε μέχρι και το ζουμάκι που μένει!
2 κ. μύδια φρέσκα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ποτηράκι μικρό ούζο
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ.. λάδι
αλάτι , πιπέρι
3-4 λεμόνια
Εκτέλεση:
1.Καθαρίζω τα μύδια ως εξής: Με το χέρι τραβάω τα μουστάκια που κρέμονται προς τα κάτω, δλδ προς το μέρος που είναι κλειστό το μύδι. Κάτω από τρεχούμενο νερό αν είναι πολύ βρώμικο το κέλυφος το τρίβω με το πράσινο σύρμα που πλένω τις κατσαρόλες. Αν έχουν πετρούλες δεν πειράζει να τις αφήσουμε αλλά πολλές φορές τις αφαιρώ μ ένα μαχαιράκι. Αν υπάρχουν μύδια ανοιχτά δεν τα μαγειρέυω. Τα πετάω. Καλά μύδια είναι αυτά που είναι κλειστά. Μετά το μαγείρεμα όμως , όσα δεν ανοίξουν , τα πετάω. Μπορώ να τα βάλω σε μια λεκανίτσα και να τα σκεπάσω με μια βρεγμένη πετσέτα για να τα διατηρήσω μια, δύο μέρες στο ψυγείο.
2.Σε μια κατσαρόλα με πλατύ πάτο , σοτάρω στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτω τα μύδια και το ούζο.
3.Μόλις το αλκοόλ εξατμηστεί , προσθέτω τη μουστάρδα και αλατοπίπερο.
4.Σκεπάζω τη κατσαρόλα και αφήνω λίγα λεπτά να ανοίξουν όλα τα μύδια. Μη ξεχνάατε πως όσα δεν ανοίξουν , δεν είναι καλά, τα πετάμε.
5.Αδειάζω τα μύδια σε μια πιατέλα και σερβίρω με λεμόνια .

Τετάρτη – Ριζότο με λάδι τρούφας

Να πως μπορούμε να κάνουμε ένα απλό ρυζότο να απογειωθεί χωρίς να καταξοδευτούμε! Αντί να πουλήσουμε εκέινο το κτηματάκι και να ψάχνουμε να βρούμε τρούφες, απλά πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και αγοράζουμε ένα λάδι τρούφας!!! χαχα!
1 κούπα ρύζι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 μανιτάρια κομμένα φετούλες
3 κ.σ. βούτυρο
4-5 σταγόνες λάδι τρούφας
1 μικρό ποτηράκι κρασί λευκό
μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι , πιπέρι
2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση:
1.Σ ένα  βαθύ τηγάνι βάζω τις 2 κουταλιές βούτυρο και σοτάρω το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω. Σβήνω με το κρασί.
2.Προσθέτω νερό λίγο λίγο τη φορά και ανακατεύω συνέχεια μαγειρέυοντας σε χαμηλή φωτιά. Αφήνω έτσι το άμυλο απ το ρύζι να βγει και να χυλώνει το ρυζότο μου.
3.Όταν το ρύζι κοντεύει να γίνει προσθέτω το λάδι τρούφας, αλατοπίπερο , παρμεζάνα και μια κουταλιά βούτυρο .
4.Τέλος προσθέτω το μαιντανό και σερβίρω. Θα μοσχοβολήσει το σπίτι!

Πέμπτη – Παπουτσάκια

Λατρεμένο φαγάκι !! Μπορείτε να συνοδεύσετε με τηγανιτές πατάτες!
2 μεγάλες μελιτζάνες
1/2 κ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό ποτηράκι κρασί λευκό
2 κ.σ. πελτέ
2 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 λίτρο γάλα
150 γρ. βούτυρο
1/2 κούπα αλεύρι
1 αυγό
λάδι
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
1.Ετοιμάζω το κιμά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω λίγο λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι. Προσθέτω τον κιμά και τον ανακατεύω να ασπρίσει και να πιει όλα τα υγρά. Σβήνω με το κρασί και όταν το αλκοόλ εξατμιστεί προσθέτω το πελτέ , αλατοπίπερο και το μαιντανό. Τέολος βάζω ένα ποτήρι νερό και αφήνω σε χαμηλή φωτιά να βράσει ώσπου  να μη μείνει καθόλου ζουμί.
2.Εντομεταξύ έχω ανάψει το φούρνο στο δυνατό κνα ζεσταθεί. Κόβω τις μελιτζάνες στη μέση , αδειάζω μ ένα κουτάλι λίγη απ τη ψύχα τους και τις βάζω σ ένα ταψί με ελάχιστο λάδι από πάνω να ψηθούν.
3.Τρυπάω μένα πηρούνι τις μελιτζάνες να δω αν μαλάκωσαν καλά και τις βγάζω απ το φούρνο. Τις αλατίζω ελαφρά και τις γεμίζω με το κιμά.
4.Ετοιμάζω τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά μαζί εκτός το αυγό. Βάζω το κατσαρολάκι στο μάτι και με ένα σύρμα ανακατεύω συνέχεια ώσπου να πήξει η μπεσαμέλ μου. Αποσύρω απ τη φωτιά και ρίχνω το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα.
5.Με ένα κουτάλι βάζω μπεσαμέλ πάνω στο κιμά στις μελιτζάνες μου προσέχοντας να μη πέφτει στα πλάγια. Αν θέλετε η κρέμα να γίνει πιο τραγανή στην επιφάνεια μπορείτε να προσθέσετε λίγη παρμεζάνα τιμμένη ή λίγη φρυγανιά.
6.Ψήνω μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Παρασκευή – Πατάτες αντινακτές

Αυτό το νόστιμο φαγητό έρχεται απ την Κύπρο!
1 1/2 κιλό πατάτες μικρές και στρογγυλές
1 κ.σ. κοπανισμένο κόλιαντρο
1/2 κούπα μαύρο μπρούσκο κρασί
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση:
1.Καθαρίζω τις πατατούλες και αφού βάλω το λάδι να κάψει σε ρηχή κατσαρόλα τις ρίχνω να τηγανιστούν. Έχω σκεπασμένη τη κατσαρόλα σε όλη τη διάρκεια του τηγανίσματος και δεν τις ανακατεύω με πηρούνι γιατί χαλάνε αλλά κουνάω τη κατσαρόλα
2.Όταν έχουν ροδίσει αρκετά και είναι έτοιμες αφαιρούμε το πολύ λάδι απ τη κατσαρόλα και τις σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνω και το κόλιαντρο και αφήνω να εξατμηστεί το αλκοόλ. Σερβίρονται ζεστές

Σάββατο – Τορτελίνια αλά πάνα

Τα αγαπημένα των παιδιών! Τα τορτελίνια θέλουν λίγη προσοχή μόνο στο βράσιμο ώστε να μη μαλακώσουν πολύ και διαλύονται. Επίσης επειδή η σάλτσα είναι αρκετά λιπαρή δεν μπορείτε να βάλετε λάδι αφού τα βράσετε και ίσως κολλήσουν . Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να τα διατηρήσετε σωστά μέχρι να τα σερβίρετε είναι να τα ρίξετε σε νερό που βράζει και να τα αφήσετε να βράσουν ακριβώς 4 λεπτά. Μετά αποσύρετε τη κατσαρόλα απ τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη με τα τορτελίνια μέσα. Θα φουσκώσουν όσο πρέπει .Θα τα στραγγίσετε μόνο όταν θέλετε να σερβίρετε.
2 σακουλάκια τορτελίνια με τυρί
500 γρ. γάλα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κούπα γκούντα τριμμένο
αλάτι , πιπέρι
4 φέτες ζαμπόν κομμένες λωρίδες
παρμεζάνα (προεραιτικά)
Εκτέλεση:
1.Βράζετε τα τορτελίνια με το τρόπο που σας περιέγραψα παραπάνω.
2.Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα , τη κρέμα γάλακτος , το ζαμπόν και αλατοπίπερο και τα βάζω στη φωτιά ανακατεύοντας με σύρμα . Η σάλτσα θα πήξει όσο ζεσταίνεται.
3.Όταν θέλω να σερβίρω θα στραγγίσω τα τορτελίνια μου και θα τα ανακατέψω με τη σάλτσα μου. Όχι νωρίτερα γιατί αν η σάλτσα είναι ζεστή τα τορτελίνια θα λασπώσου. Αν θέλετε πιο δυνατή γεύση πασπαλίστε με παρμεζάνα.

Κυριακή – Κοτόπουλο με μπάμιες

Το κοτόπουλο με τις μπάμιες μου αρέσει να το κάνω στο φούρνο για να κρατάνε οι μπάμιες λίγο πιο τραγανές και όχι τόσο λιωμένες όπως γίνονται στη κατσαρόλα. Επίσης και το κοτόπουλο γίνεται πιο τραγανό αφού ψήνεται και κάνει μια κρούστα. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα έτσι , κάντε το τώρα!
1 κοτόπουλο κομμένο μερίδες
1 κιλό μπάμιες
6 ώριμες ντομάτες (τις 3 τριμμένες και τις 3 κομμένες ροδέλες)
1 κρεμμύδι τριμμένο
μαϊντανό
λάδι
αλάτι-πιπέρι
πάπρικα γλυκιά
λίγο ξύδι
Εκτέλεση:
1.Αν οι μπάμιες είναι φρέσκιες τις καθαρίζω (κόβω λίγο περιμετρικά το κοτσανάκι ) και τις  βάζω σε μια λεκανίτσα με νερό και ξύδι .
2.Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρω το κρεμμύδι να ξανθύνει και προσθέτω και το κοτόπουλο να ροδίσει καλά. Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, μπαχαρικά και το μαϊντανό καθώς και ένα ποτηράκι νερό
3.Στραγγίζω τις μπάμιες και τις βάζω σ΄ενα ταψί. Ανοίγω σημεία σημεία στο ταψί και βάζω το κοτόπουλο. Από πάνω περιχύνω τη σάλτσα
4.Τοποθετώ πάνω απ το φαγητό μου τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζω με λίγο αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Ρίχνω και ελάχιστο  λαδάκι πάνω στις ντομάτες και βάζω το φαγητό μου στο φούρνο στους 180  για 1 ώρα περίπου να ψηθούν και οι ντομάτες από πάνω και να σωθούν τα πολλά υγρά.

Το γλυκό της εβδομάδας – Μπανόφι

Δε ξέρω για σας αλλά στο δικό μας σπίτι, γίνεται πανικός κάθε φορά που το φτιάχνω!! Πεντανόστιμο και πανεύκολο γλυκό! Το μόνο δύσκολο είναι που πρέπει να το ξεκινήσετε μια μέρα πριν.. οπότε η αναμονή μεγαλώνει…
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
1 κουτί νταιτζέστιβ μπισκότα
50 γρ. κουβερτούρα (μπορείτε να βάλετε και οποιαδήποτε σοκολάτα αν δεν έχετε κουβερτούρα)
50 γρ βούτυρο
3 μπανάνες
1 κουτί γκαρνί σαντιγί ( περιέχει 2 σακουλάκια στο κουτί και θα χρειαστείτε και γάλα για να το φτιάξετε)
Εκτέλεση:
1.Μια μέρα πριν φτιάξω το γλυκό μου βάζω σε μια κατσαρόλα τα ζαχαρούχα σκεπασμένα με νερό να βράσουν για 4 ώρες σε χαμηλή φωτιά. Πρέπει να προσέχετε να είναι συνέχεια σκεπασμένα τα ντενεκεδάκια με νερό αλλιώς δε θα γίνει καλή η καραμέλα. Όταν είναι έτοιμα τα βάζω στο ψυγείο ως την επόμενη μέρα
2.Θα χρειαστώ ένα στρογγυλό ταψάκι . Αλέθω τα μπισκότα μου . Σε ένα τηγανάκι βάζω το βούτυρο να λιώσει και προσθέτω και τα αλεσμένα μπισκότα. Ανακατεύω καλά να βουτυρωθεί όλο το μπισκότο . Βγάζω το τηγανάκι απ το μάτι και ρίχνω τη σοκολάτα. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα με το μπισκότο. Τοποθετώ το μπισκότο στο ταψάκι μου και το πατάω με τα δάχτυλα ώστε γύρω -γύρω το στεφάνι να είναι λίγο πιο σηκωμένο  για να μη χύνεται μετά η καραμέλα
3.Πάνω στο μπισκότο αδειάζω τη καραμέλα , δηλαδή το ζαχαρούχο , το οποίο έχει γίνει  αρκετά πηχτό και το απλώνω με προσοχή σε όλη την επιφάνεια
4.Καθαρίζω και κόβω τις μπανάνες φετούλες και τις τοποθετώ πάνω στη καραμέλα
5.Έχω ετοιμάσει τη σαντιγί σύνφωνα με τις οδηγίες που έχει στο κουτί και την έχω βάλει στο ψυγείο να σφήξει λίγο. Τη βάζω σε ένα γκαρνί και σχηματίζω ροζέτες πάνω απ τις μπανάνες ώστε να καλύψω όλη την επιφάνεια του γλυκού
6.Το βάζω στο ψυγείο δυο ωρίτσες πριν το κόψω

Τα ψώνια της βδομάδας

ΨΑΡΙΑ:
2 κ. μύδια φρέσκα
ΚΡΕΑΤΑ:
1/2 κ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κοτόπουλο μερίδες
ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
10 ντομάτες ( 4 για γεμιστά – 6 ώριμες)
4 πιπεριές για γεμιστά
κρεμμύδια
1 σκόρδο
μαιντανό
δυόσμο
1 καρότο
2 κ. πατάτες περίπου
λεμόνια
5 μανιτάρια
2 μεγάλες μελιτζάνες
1 κ. μπάμιες
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ:
πελτέ ντομάτας
ρύζι για πιλάφι
ρύζι άσπρο
μουστάρδα
βούτυρο
λάδι τρούφας
παρμεζάνα
1 γάλα
αλεύρι
1 αυγό
κόλιανδρο
2 πακέτα τορτελίνια
250 γρ. γκούντα τριμμένο ( ή κομμάτι)
4 φέτες ζαμπόνν
250 γρ. κρέμα γάλακτος
πάπρικα γλυκιά
1 μικρό ούζο
1 λευκό κρασί
1 μαύρο μπρούσκο κρασί
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:
1 κουτί σαντιγύ ( περιέχει 2 σακουλάκια)
2 κουτιά ζαχαρούχο
1 κουτί νταιτζέστιβ μπισκότα
50 γρ. βούτυρο
3 μπανάνες

Μαγειρική