Paella θαλασσινών της Χρυσάνθης!

Paella θαλασσινών της Χρυσάνθης!

Υλικά:
1 μέτριο καλαμαράκι κομμένο σε λεπτές λωρίδες
16 μέτριες γαρίδες
14 μύδια φρέσκα ή κατεψυγμένα έτοιμα καθαρισμένα
1 μέτρια ντομάτα περασμένη στον τρίφτη
1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες (ζουλιέν)
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα (οχι μακρύκκοκο)
1 λίτρο ζωμό που θα φτιάξουμε
4 κ.σούπας αρακάς
1 λεμόνι
Λίγο σαφράν τριμμένο στο χέρι μας να γίνει σκόνη (κρόκος Κοζάνης)
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος κ αφήνουμε μόνο τις τέσσερις όπως είναι. Αν βάλουμε φρέσκα μύδια ή οστρακοειδή θα τα βράσουμε κ όσα δεν ανοίξουν θα τα πετάξουμε.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κελύφη από τις γαρίδες κ όταν αλλάξουν χρώμα ρίχνουμε το ζουμί που βράσαμε τα μύδια ή αλλιώς νερό, αλατίζουμε κ βράζουμε για 15′ σε χαμηλή φωτιά. Στραγγίζουμε το ζωμό κ τον κρατάμε ζεστό για μετά. Εν τω μεταξύ σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το σκόρδο ελαφρώς κ προσθέτουμε το καλαμαράκι, εν συνεχεία την κόκκινη πιπεριά και τον αρακά και ανακατεύουμε απαλά για μερικά λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, ρίχνουμε κ όλες τις γαρίδες κ τα μύδια, αν είναι κατεψυγμένα κ χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία κ μαγειρεύουμε το φαγητό για 5′ – 10′. Αλατίζουμε και βράζουμε λίγο ακόμα. Βγάζουμε τις τέσσερις γαρίδες με το κέλυφος στην άκρη, προσθέτουμε την πάπρικα το ρύζι κ ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ζωμό κ δεν ανακατεύουμε. Προσθέτουμε από πάνω το σαφράν που το έχουμε κάνει σκόνη κ με τη πιρούνα το διαλύουμε από πάνω να πάει παντού ακουμπώντας μόνο το ζουμί. Έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα τα φρέσκα μύδια με το κέλυφος αν τα επιλέξουμε θα τα βάλουμε τώρα στη συνταγή βρασμένα κ με το άνοιγμα προς τα πάνω κ τις γαρίδες με το κέλυφος να κάνουν σταυρό γύρω γύρω στο σκεύος μας, δεν ανακατεύουμε πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι ακόμα κ αφήνουμε να πιει τα υγρά του σε χαμηλή φωτιά, όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά κ σκεπάζουμε μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε για 20′ κ μετά σερβίρουμε με λεμόνι κομμένο σε τέταρτα.

Καλή σας επιτυχία και Καλή απόλαυση!

της Χρυσάνθης Γρίβα

Μαγειρική