Το άγχος στην εγκυμοσύνη ενδέχεται να επηρεάσει τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του παιδιού

Το άγχος στην εγκυμοσύνη ενδέχεται να επηρεάσει τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του παιδιού

Το άγχος έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας σε όποια στιγμή της ζωής μας κι αν εμφανιστεί. Όμως, όταν το άγχος εμφανίζεται νωρίς στη ζωή, τότε οι επιπτώσεις του μπορεί να έχουν ισόβια διάρκεια. Έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του προγεννητικού στρες και του δύσκολου χαρακτήρα – συμπεριφορά του παιδιού.

Η De Weerth με τους συνεργάτες της βρήκαν ότι τα μωρά των μητέρων με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) προγεννητικά, ήταν πιο ευερέθιστα, έκλαιγαν περισσότερο, ενοχλούνταν και αντιδρούσαν πιο πολύ και είχαν αρνητική έκφραση στο πρόσωπό τους, όταν τα έκαναν μπάνιο, σε σχέση με τα μωρά των μητέρων με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης προγεννητικά. Τα αποτελέσματα αυτά βρέθηκαν για τα μωρά που διάνυαν την 1η, 3η, 5η και 7η βδομάδα της ζωής τους.

Και άλλες μελέτες όμως που έχουν γίνει σε μωρά 10 εβδομάδων και 7 μηνών, έχουν βρει σχέση μεταξύ του προγεννητικού στρες και του δύσκολου χαρακτήρα του μωρού.

Αυτή η σχέση προγεννητικού στρες και χαρακτήρα του παιδιού, δεν σταματάει όμως στην ηλικία των 7 μηνών. Σε έρευνα που έκαναν οι Gutteling και συνεργάτες, βρέθηκε πως το προγεννητικό στρες έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ευερεθιστικότητα, περισσότερο κλάμα και περισσότερο θυμό στα παιδιά ηλικίας 2 χρονών.

Ακόμα και σε μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 4 χρονών, έχει βρεθεί συσχετισμός μεταξύ του προγεννητικού άγχους και συναισθηματικών – συμπεριφορικών προβλημάτων.

Τα παραπάνω ευρήματα μας δείχνουν την μεγάλη σημασία που θα πρέπει να δώσουμε στις εγκυμονούσες γυναίκες και στα συναισθήματα που βιώνουν και να βοηθήσουμε ο καθένας με τον τρόπο του να βιώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα και λιγότερα αρνητικά. Ένας από τους τρόπους που υπάρχουν, είναι οι συνεδρίες για μέλλουσες μαμάδες που βοηθάνε τις εγκυμονούσες να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους αλλά και να συνδεθούν – επικοινωνήσουν με το αγέννητο μωρό τους.

της
 Γεωργίας Δανέζη (Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος)

ΠηγήΗΡΑΙΟ ψυχολογία

Ανάπτυξη παιδιού