ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΓΚΡΙΝΙΑ, εκδόσεις Μεταίχμιο!

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΓΚΡΙΝΙΑ, εκδόσεις Μεταίχμιο!

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΓΚΡΙΝΙΑ
Ένας απαραίτητος πρακτικός οδηγός για κάθε γονέα

Φανταστείτε ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να αξιοποιούν όλες τους τις δυνατότητες
και να έχουν έτσι πολύ καλές επιδόσεις στο σχολείο.
Ότι θα μπορούσαν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους χωρίς περιστροφές,
κάτι το οποίο συνεπάγεται ριζική μείωση των ψυχοσωματικών προβλημάτων.
Ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να δημιουργούν υγιείς και αρμονικές σχέσεις
με τους γύρω τους, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Όλα αυτά γίνονται.

Nathalie de Boisgrollier

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της διακεκριμένης συμβούλου γονέων Nathalie de Boisgrollier Πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά σας χωρίς γκρίνια, ένας απαραίτητος οδηγός για όλους όσους ανατρέφουν παιδιά. Το βιβλίο πραγματεύεται τις βασικές αρχές της θετικής διαπαιδαγώγησης, η οποία ισορροπεί ανάμεσα στη χαλαρότητα και την αυστηρότητα και σέβεται τόσο τις ανάγκες του παιδιού όσο και του γονιού. Με την παράθεση πλήθους πρακτικών συμβουλών, ασκήσεων και εργαλείων που βασίζονται σε πραγματικά παραδείγματα, προσεγγίζονται ζητήματα όπως η αποτελεσματική διαχείριση συναισθημάτων και ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, το εποικοδομητικό πλαίσιο κανόνων και ορίων ή η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας. 

Στο βιβλίο της η Boisgrollier μας ρωτά ευθέως τι είδους γονείς είμαστε και τι είδους γονείς θα θέλαμε να είμαστε. Μας εισάγει σε περίπλοκες έννοιες της ψυχολογίας και της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης με απλό και κατανοητό τρόπο δίνοντάς μας κατευθύνσεις για να χειριστούμε με ψυχραιμία τις δύσκολες καταστάσεις. Και, κυρίως, μας βοηθά να βελτιώσουμε πρώτα τη δική μας προσωπικότητα, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην πρόκληση της διαπαιδαγώγησης ενός άλλου ανθρώπου.

Πολύ συχνά ακούμε να λένε: «Δεν θα σου μάθουν τα βιβλία πώς να αναθρέψεις τα παιδιά σου. Ή ξέρεις πώς να το κάνεις ή δεν ξέρεις. Συνταγές δεν υπάρχουν». Δεν συμφωνώ με αυτές τις δηλώσεις. Πολλοί από μας προσπαθούμε να βρούμε κάποια σημεία αναφοράς, κάπου να πιαστούμε. Όσοι αποτολμούν την αναζήτηση βρίσκουν λύσεις (…) Σε αυτό το βιβλίο έχω συμπεριλάβει αναλύσεις, αλλά και έτοιμες συνταγές, σκέψεις αλλά και πρακτικά εργαλεία που μπορείτε να δοκιμάσετε σήμερα κιόλας, με τους δικούς σας ανθρώπους. Οι συνταγές που θα βρείτε δεν είναι προτυποποιημένες. Δεν πρόκειται να σας εξασφαλίσουν την ιδανική οικογένεια που θα είναι ολόιδια με του γείτονά σας. Η δική σας θα παραμένει μοναδική, ζωντανή. Όπως συμβαίνει και στη μαγειρική, αυτές τις συνταγές θα πρέπει να τις προσαρμόσετε και να δώσετε σ’ αυτές προσωπικό χαρακτήρα. Την πρώτη φορά θα τις εκτελέσουμε όπως περιγράφει το βιβλίο. Μπορεί και να κάνετε λάθος. Εμπιστευτείτε το γονεϊκό ένστικτό σας, γιατί αυτό θα σας ωθήσει να κάνετε διορθώσεις, να εξελιχθείτε. Κάποιες από τις συνταγές θα σας φανούν πιο εύκολες από άλλες. Μια συνταγή που θα σας φαίνεται ανεφάρμοστη με την πρώτη ματιά, πολύ σύντομα θα αποδειχθεί χρήσιμη και εύκολη γιατί εντωμεταξύ θα έχετε εξελιχθεί εσείς οι ίδιοι σε κάποιους άλλους τομείς. Ίσως χρειαστεί να τις επεξεργαστείτε από κοινού με κάποιους φίλους ή έναν ειδικό. Αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει με τις συνταγές μαγειρικής, εδώ ελάχιστοι μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι κατέχουν αυτή την τέχνη. Μην πτοείστε. Εσείς να θυμάστε ότι αυτή τη δουλειά την κάνετε για τον εαυτό σας, για τον/τη σύντροφό σας, για τα παιδιά σας και ίσως για τις επόμενες γενιές. Αυτό και μόνο πρέπει να συνιστά επαρκές κίνητρο. 

Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου 

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ
• Μάθετε να είστε δίπλα στο παιδί σας,
• να ζείτε και να μεγαλώνετε απολαμβάνοντας τις χαρές της ζωής,
• αναπτύξτε μια μορφή επικοινωνίας βασιζόμενης στον αλληλοσεβασμό,
• ενισχύστε την εμπιστοσύνη στον εαυτό του,
• να διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις,
• να θέτετε όρια με σκοπό τη διαμόρφωση του παιδιού.

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο και χρηστικό βιβλίο στο οποίο θα βρούμε οδηγίες και πρακτικές συμβουλές για ποικίλα θέματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών και την αρμονική σχέση μας μαζί τους: από την τέχνη της τιμωρίας και πώς θα θέσουμε κανόνες και όρια μέχρι το πώς ενθαρρύνουμε τις πρωτοβουλίες τους, εάν μπορούμε να λέμε τα πάντα και πώς ζητάμε συγγνώμη.
Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα, τα περιεχόμενα και το οπισθόφυλλο του βιβλίου εδώ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Nathallie de Boisgrollier ειδικεύεται στη συμβουλευτική γονέων. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΟΖΕ, μιας ομάδας γάλλων ειδικών, μέσω της οποίας προωθούν εναλλακτικούς τρόπους διαπαιδαγώγησης, ακολουθώντας τις τελευταίες έρευνες στην παιδαγωγική, τις νευροεπιστήμες και τις επιστήμες της συμπεριφοράς.


Ντόρα Τσακνάκη
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Τηλ. 211 3003500 (εσωτ. 525)
e-mail:pressoffice@metaixmio.grdora@metaixmio.gr

Βιβλία ενηλίκων