Συνέντευξη της Εικαστικού Πυρογράφου Φλώρα Ματτέ!

Συνέντευξη της Εικαστικού Πυρογράφου Φλώρα Ματτέ!

Η Φλώρα Ματτέ είναι Εικαστικός Πυρογράφος. Κατάφερε σε σχετικά μεγάλη ηλικία να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να ασχοληθεί με αυτό που πάντα αγαπούσε. Μέσα από τα λόγια της έχουμε να πάρουμε πολλά ας  ακούσουμε τι έχει να μας πει

  1. Πως είναι για σένα να είσαι Working Mom; Εύκολο; Δύσκολο;

Το να είσαι εργαζόμενη γυναίκα δεν είναι και τόσο εύκολο αλλά όταν υπάρχει συνεννόηση στο ζευγάρι μπορείς να τα καταφέρεις. Όταν δε, ασχολείσαι και με ό,τι αγαπάς μπορείς να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις πολλές υποχρεώσεις.

  1. Θεωρείς ότι κατάφερες να συνδυάσεις αρμονικά δουλειά και παιδιά ή νιώθεις ενοχές ότι τα είχες παραμελήσει όπως οι περισσότερες Working Moms;

Δυστυχώς έχω πολλές ενοχές και προσπαθώ ό,τι δεν έκανα σωστό με τα παιδιά μου να το διορθώνω με τα εγγονάκια μου.

  1. Μίλησε μας για τις επαγγελματικές σου δραστηριότητες!

Το θέμα εργασίας είναι κάτι που με πονά. Βέβαια όχι τώρα πια όπως παλαιότερα. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έπιασα δουλειά όταν ήμουν μικρή, διότι οι γονείς μου ήταν ενάντια στο να εργάζεται η γυναίκα. Είχαν την άποψη ότι η μόρφωση χρειάζεται μόνο για την καλή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Δυστυχώς εγώ ήμουν πολύ ήρεμο παιδί οπότε οι απόψεις τους ήταν σεβαστές. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν κακοί γονείς. Αντιθέτως ήταν υπερπροστατευτικοί με παλαιές νοοτροπίες. Επήγα στην δουλειά όταν είδα ότι τα οικονομικά δεν μου επέτρεπαν να κάνω όνειρα για σπουδές των παιδιών μου, οπότε ηλικιακά ήμουν μεγάλη για γραφείο και επίσης δεν είχα γνωριμίες. Έτσι αναγκάστηκα να κάνω δουλειές που δεν είχαν σχέση με τα λογιστικά που είχα σπουδάσει. Τώρα πια όμως που έχουν σπουδάσει και τακτοποιηθεί τα παιδιά μου κατάφερα να ασχοληθώ με την ζωγραφική, τις χειροτεχνίες και την πυρογραφία. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχω λάβει μέρος όλες τις εκθέσεις που διοργάνωνε το «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Περιστερίου» όπου φοίτησα. Σαν Εικαστικός Πυρογράφος έχω λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις των Δήμων Περιστερίου, Χαϊδαρίου και τελευταία στην Time of Art Galleryστην Κηφισιά. Έργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Αγγλία, Ταϋλάνδη, Σιγκαπούρη, Αμερική κ.ά.

  1. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Τα σχέδιά μου για το μέλλον είναι να είμαι καλά και να μπορώ να ασχολούμαι με την Πυρογραφία που λατρεύω. Επίσης θέλω αυτή την υπέροχη τέχνη να μπορέσω να την δείξω και σε άλλους ανθρώπους, ώστε να γίνει ευρέως γνωστή στην Ελλάδα.

  1. Πόσο άλλαξε η ζωή σου από τότε που έγινες μαμά και τώρα που τα παιδιά σου μεγάλωσαν και βλέπεις τα πράγματα από απόσταση τι θα άλλαζες σε σχέση με τη δουλειά σου;

Η ζωή μου φυσικά άλλαξε από τότε που έγινα μαμά προς το καλύτερο. Έγινα πιο καλός άνθρωπος. Τα παιδιά σε ολοκληρώνουν σαν άνθρωπο. Βέβαια τώρα πια που ασχολούμαι και με αυτά που αγαπώ, νομίζω πως είμαι πιο σωστή μαμά γιατί δεν τα πνίγω με την αγάπη μου.

Τώρα που τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει βλέπω πως επειδή ζούσα μόνο μέσα από τα παιδιά μου γινόμουν υπερβολική σε πολλά πράγματα. Επάνω σε αυτό θέλω να πω πως θαυμάζω απεριόριστα την κόρη μου που κατάφερε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό που την γεμίζει και ταυτόχρονα να είναι πολύ καλή μανούλα. Υπάρχει ισορροπία.

  1. Τι θα συμβούλευες μια νέα γυναίκα που τώρα έγινε μαμά;

Αυτό που θα έλεγα σε μια νέα γυναίκα που τώρα έγινε μαμά είναι να προσπαθήσει να έχει ισορροπία στη ζωή της. Να έχουν όμορφες κοινές στιγμές με τα παιδιά τους, όσο μπορούν, και οι δυο γονείς. Τα παιδιά θέλουν πολλή ΑΓΑΠΗ, αλλά δεν πρέπει να τα πνίγουμε. Να κάνει πράγματα που την γεμίζουν, γιατί οι ευτυχισμένοι γονείς κάνουν ευτυχισμένα παιδιά.

Κάκια Ξύδη, συγγραφέας
Συνεντεύξεις